Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Meerrijk, Meerhoven

Meerrijk is het toekomstige centrum van Meerhoven, nabij Eindhoven. In het multifunctionele centrum worden tal van voorzieningen gevestigd, varierend van horeca tot een gezondheidscentrum. Boven deze commerciële ruimtes worden ruim 600 appartementen ontwikkeld in alle categoriën van goedkope huur tot dure koop.

Daarnaast komen er nog eens ongeveer 100 stadswoningen die vrijwel alle gelegen zijn aan de nieuw aan te leggen waterpartij. Het gehele plan wordt voorzien van een parkeerkelder en er komt ook ruimte voor buurtactiviteiten, een gezellig plein met terrassen aan het water en een wandelpromenade.

Bijzondere vormen
Dit nieuwe hart is overal vanuit Meerhoven zichtbaar. De gebouwen met winkels, voorzieningen en appartementen steken uit boven het glooiende parklandschap, als een herkenningspunt voor de hele wijk. Door de variatie in gebouwen ziet deze blikvanger er van alle kanten weer anders uit.

Meerrijk heeft de vorm van een kristallijnen monoliet. De gebouwen steken als een soort vrijstaande rots uit boven de omgeving. Kristallijn wil zeggen dat een vast materiaal is opgebouwd uit kristallen. Net zoals de aarde voor het grootste gedeelte opgebouwd is uit kristallijne gesteenten. Bij Meerrijk zie je door de opbouw duidelijk de verschillende lagen van de gebouwen. Van ver al zichtbaar en een onweerstaanbare blikvanger.

Klassieke stedenbouw
Het stedenbouwkundige ontwerp voorziet beslist niet in een standaard uitbreidingsplan. Het is een type stedenbouw met de beslotenheid en geborgenheid die mensen in klassieke steden zo waarderen.

Meerrijk is een stadsdeel met klassieke elementen, zoals sfeervolle pleintjes, gezellige straten en mooie kades en oevers. Ook de architectuur van de voorzieningen is bijzonder. Het gezondheidscentrum bijvoorbeeld ligt rond de woningen en winkels. Er is daarom gekozen voor een ontwerp met een patio en daar omheen behandelkamers. Het geheel is zeer transparant en toegankelijk.

Verfijnde samenhang
In de ontwikkeling van een project met de schaal en de stedenbouwkundige opzet van Meerrijk, is ‘schaalniveau’ een belangrijk uitgangspunt voor de architectuur. Vanaf het park, de brug of de toegangsroute van Meerrijk vormen de clusters abstracte massa’s, maar naarmate men dichterbij komt, wordt de resolutie van dat beeld steeds verfijnder zonder de samenhang van de verschillende gebouwen te verliezen.

Door een sterk uitgangspunt voor het gevelontwerp te formuleren, is het mogelijk een blok van tien eengezinswoningen onderdeel te laten uitmaken van een groot aantal woningen zonder de schaal van de individuele woning aan een straat te verliezen.

Spil
Het landschapspark Meerland speelt een centrale rol in het nieuwe Eindhovense stadsdeel Meerhoven. Het verbindt de omliggende woonbuurten Zandrijk, Bosrijk, Grasrijk en Waterrijk met elkaar en haalt het omringende Kempische landschap de stad in.

Aanvullende gegevens

Programma 650 woningen en 10.000 m2 winkels, dienstverlening en horeca
Opdrachtgever ASR Vastgoed Ontwikkeling, Utrecht
Architecten wUrck Rotterdam, De Zwarte Hond Groningen, Diederen Dirrix Eindhoven, Bedaux de Brouwer Goirle, Gulikers Architecten Maastricht
Projectontwikkelaar Fortis Vastgoed Ontwikkeling
Stedenbouwkundige VHP Stedenbouwkundigen, Rotterdam
Technisch ontwerp en bouw advies Bureau Bouwkunde Nederland, Rotterdam
Constructeur IMD ingenieursbureau, Rotterdam
Aannemer Van Straten Bouw
Bruto vloeroppervlak ca. 154.000 m2
Start bouw fase 1 Januari 2010
Verwachte oplevering 2e kwartaal 2012

Video
Bekijk hier een video van het project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.