Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Nieuwbouw onderwijs groene sector, Almere

Kraaijvanger.Urbis heeft opdracht gekregen voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Groenhorst College (GHC) en de Christelijke Agrarische Hogeschool CAH) in Almere. Doel is het realiseren van een gemeenschappelijke huisvesting voor de MBO en HBO instellingen in de
groene sector op één locatie in Almere Poort.

De nieuwe huisvesting zal ruimte bieden aan 1.200 studenten en heeft een omvang van ca. 6.000 m2 met de mogelijkheid tot een uitbreiding van enkele duizenden m2. Het gebouw zal functioneren als proeftuin voor de toepassing van functioneel groen in de stedelijke omgeving.

Geveltechniek
Het ontwerp van Annemiek Bleumink en Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Urbis kent een sterke horizontale geleding die beide scholen verbindt. De scholen zijn als zelfstandige entiteit herkenbaar door de toegepaste geveltechniek en expressie. Door de innovatieve, functionele toepassing van groen kleurt het gebouw met de seizoenen mee.

Binnen wordt de identiteit van beide instellingen benadrukt door materiaalgebruik, ruimtegebruik en de vormgeving van de onderwijspleinen. Een gemeenschappelijk atrium en een hoger gelegen gemeenschappelijk leerplein vormen samen een inspirerende en avontuurlijke omgeving voor beide scholen.

[fotoplayer]

Naast theorie- en praktijklokalen omvat het complex een open leercentrum, kantoren, een groot
atrium met restaurant, verschillende spreekkamers en 3.000 m2 parkeergelegenheid. Ongeveer
25% van het gebouw wordt ingericht voor gemeenschappelijk gebruik.

Onderwijs
De Christelijke Agrarische Hogeschool Almere is een HBO instelling die zich richt op de toepassing van groene kennis in stedelijk gebied, op het snijvlak van natuur, economie en een gezonde en duurzame leefomgeving. Het Groenhorst College Almere biedt MBO- en contractonderwijs in de groene sector. In alle opleidingen neemt praktijkonderwijs een belangrijke plaats in.

De combinatie van beide scholen is bijzonder en koppelt praktijk en theoretisch onderwijs aan natuur, gebouw en stad, waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is.

Kraaijvanger Urbis verwierf de opdracht voor het ontwerp van de CAH en het GHC na het winnen van de Europese Aanbesteding uitgeschreven door de Aeres Groep te Ede.

Aanvullende gegevens

Programma Onderwijscomplex met kantoren, restaurant en parkeergelegenheid
Opdrachtgever Aeres Groep, Ede
Ontwerp Kraaijvanger Urbis, Rotterdam
Architect Annemiek Bleumink en Vincent van der Meulen
Projectteam Dirk Jan Postel, Vincent van der Meulen, Annemiek Bleumink
Omvang ca. 6.000 m2
Oplevering 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.