Ga naar hoofdinhoud

Bouwkosten in Nederland zijn gemiddeld

bouwkosten
Foto: Daniël van Capelleveen

Amsterdam en Rotterdam zijn heel gemiddeld als het gaat om de kosten van bouwen. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index, een internationaal onderzoek van Arcadis onder honderd wereldsteden.

Sectorleider contractors Arrèn van Tienhoven van Arcadis verwacht echter dat Nederland de komende jaren flink stijgt op deze lijst door oplopende kosten. Rotterdam bezet nu plek 57 en Amsterdam plek 58 op de index. New York, San Francisco en Hong Kong zijn de duurste steden om in te bouwen. Daarna volgen Kopenhagen en Geneve. De goedkoopste steden liggen in Azië met de top 3 volledig in India met Bangalore, New Delhi en Mumbai als hekkensluiters op deze index. Dat maakte Arcadis maandag bekend.

Stijging in de toekomst

Hoewel de economie wereldwijd afkoelt, gaat dat voor Nederland niet op. ,,Ik vermoed dat Nederland de komende jaren stijgt op deze lijst’’, verklaart sectorleider contractors Arrèn van Tienhoven van Arcadis. ,,Er is druk op de arbeidsmarkt en het tekort aan vaklieden speelt meer en meer een rol. Aannemers gebruiken vaak buitenlandse vaklieden, bijvoorbeeld uit Polen. Deze mensen vinden de komende jaren vaker werk in de eigen regio. Verder zie ik almaar stijgende materiaalkosten. Hierdoor gaan de bouwkosten harder omhoog dan voorheen. Deze ontwikkeling zie ik bijvoorbeeld terug bij grote infrastructurele werken, waarbij ramingen van opdrachtgevers structureel niet toereikend blijken te zijn om het werk uit te voeren.’’

Digitalisering en robotisering

Van Tienhoven voorziet dat digitalisering en robotisering het verschil kunnen maken. ,,Met veel prefab en de inzet van bijvoorbeeld robots kan de productie omhoog. Als vervolgens ook processen verder geautomatiseerd worden, kunnen we in de bouw tempo maken, passend bij de almaar stijgende vraag en de beschikbare budgetten. Hierbij denk ik aan betaalbare starterswoningen en het bereikbaar houden van de steden. Daarnaast speelt natuurlijk circulariteit en de energietransitie in de sector ook een steeds grotere rol. Opdrachtgevers leggen, mede als gevolg van de ambities van overheden, de lat steeds hoger en dat vraagt om slimme innovaties.’’

Duurste steden:                                                            Goedkoopste steden:

1.         New York City                                                   100. Bengaluru

2.         San Francisco                                                    99. New Delhi

3.         Hong Kong                                                         98. Mumbai

4.         Kopenhagen                                                       97. Kuala Lumpur

5.         Geneve                                                                96. Ho Chi Minh

6.         Londen                                                                95. Wuhan

7.         Macau                                                                  94. Guangzhou/Shenzhen

8.         Zurich                                                                   93. Chengdu

9.         Tokyo                                                                    92. Jakarta

10.      Boston                                                                   91. Belgrado De Arcadis

International Construction Costs Index 2019 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen. Klik hier om het rapport te downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Bouwkosten in Nederland zijn gemiddeld

  • Ik zie ook geen verminderende kosten in komen. Dat de vraag veel hoger ligt dan het aanbod, komt grotendeels omdat er steeds nieuwe eisen worden gesteld. De “kleine” aannemers beschikken vaak genoeg niet over voldoende kapitaal om bij te benen en blijven klein of worden de grond ingedrukt. Dit is niet alleen in Nederland zo uiteraard, want concurreren met de grote (bestaande) bedrijven is niet gemakkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.