Ga naar hoofdinhoud

150 ontwerpen voor nieuwe Kunsthal

De tentoonstelling ‘Kunsthallen in de Kunsthal’ presenteert het resultaat van een intensieve maquetteworkshop die deel uitmaakt van de opgave om in 9 weken een nieuwe of verbeterde Kunsthal te ontwerpen. Met deze eindopdracht sluiten studenten aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft hun Bachelor of Science af.

Grondige documentatie, lezingen en een excursie naar de Kunsthal zijn aan de workshop voorafgegaan. Met de maquettes bepalen de studenten hun positie en kiezen zij het zwaartepunt voor hun definitieve ontwerp. De schetsmaquettes van de Kunsthal – in één dag gemaakt – tonen 150 verschillende interpretaties van het iconische gebouw van Rem Koolhaas uit 1992.

Duurzaamheid van het gebouw

Binnen de opdracht zijn twee mogelijkheden, namelijk het voortbouwen op het ontwerp van Office for Metropolitan Architecture of het maken van een volledig nieuw ontwerp. In het Auditorium is een verrassend overzicht te zien van deze kunsthallen, uitgevoerd in combinaties van materialen zoals perspex, hout, naalden, karton, schuim, papier en meer. Studenten hebben zich verdiept in alle aspecten van de Kunsthal, zoals de ligging in de stad, de bezonning, de architectonische verhoudingen, de constructie, de verbindingen en technische details. Ook keuzes voor bepaald materiaalgebruik, het functioneren van het binnenklimaat en de duurzaamheid van het gebouw zijn aan bod gekomen.

Kennis van architectuur en technologie

Sinds twee jaar krijgen de bachelorstudenten van de faculteit de opdracht ‘Stel de bestaande Kunsthal Rotterdam brandt af en er moet een nieuw gebouw komen, wat zou je dan ontwerpen?’ Met deze eindopdracht wordt de opgedane kennis van architectuur en technologie toegepast en getoetst. Iedere keer blijkt het een grote uitdaging om een nieuwe kunsthal te ontwerpen die voldoet aan alle nieuwe normen met betrekking tot comfort en duurzaamheid. De maquettes zijn van 4 juli tot en met 30 augustus te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.