Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

88% lezers Bouwwereld: fabrieksmatige bouw is de toekomst

Fabrieksmatige bouw is volgens de lezers van bouwwereld.nl dé oplossing voor de huidige problemen en uitdagingen in de bouw. Ruim 88% van de lezers is die mening toegedaan. 49 % is van mening dat fabrieksmatige bouw de oplossing is voor het huidige woningtekort en 39 % ziet het als de beste manier om op een duurzame en circulaire manier te bouwen. Slechts een klein deel van de Bouwwereld-community vindt dat fabrieksmatige bouw geen oplossing biedt voor de huidige problemen en uitdagingen. Dit blijkt uit een online-poll die de redactie afgelopen maand heeft gehouden.

Woningtekort

Er komen steeds meer initiatieven om het bouwproces zo veel mogelijk van de bouwplaats te verplaatsen naar de fabriek. De meest aangevoerde reden voor deze initiatieven is het woningtekort in Nederland. Andere, daar aan gerelateerde argumenten zijn het gebrek aan vakmensen en toenemende huizenprijzen. Fabrieksmatig bouwen zou deze problemen moeten kunnen ondervangen, zegt 49 % van de Bouwwereld lezers.

Duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid en circulariteit zijn ook een veelgehoorde argumenten om de stap te maken naar fabrieksmatig bouwen. Industrieel vervaardigde componenten zijn namelijk vaak demontabel, wat hergebruik vereenvoudigt. Ook wordt veelal in de fabriek gebouwd met een licht casco, wat minder materiaalgebruik betekent. Daarnaast zorgt prefab bouw, onder geconditioneerde omstandigheden, doorgaans voor een hogere kwaliteit en dus een langere levensduur. Een ander voordeel: prefab bouw kan zorgen voor een reductie van de stikstofuitstoot. Het aantal transportbewegingen naar de bouw wordt zo immers fors minder. 39% van de Bouwwereld lezers ziet hier dan ook in de oplossing.

Lees ook: Aan de slag met circulaire woningbouw van LenteAkkoord en Circulaire gebouwen: Strategieën en praktijkvoorbeelden.

Verlies van vakmanschap

Slechts een klein deel van de lezers is minder positief over fabrieksmatige bouw. 4% vindt dat de problemen ook wel met traditionele bouw kunnen worden opgelost, en 8% is bang dat er door fabrieksmatige bouw definitief veel vakmanschap verloren zal gaan. Dat laatste lijkt een terecht bezwaar: er is al jaren een tekort aan vakpersoneel in de bouw, met hoge lonen, stijgende kosten en lange wachttijden als gevolg. De opkomst van fabrieksmatige bouw zou mogelijk de definitieve doodssteek van traditioneel vakmanschap kunnen betekenen.

Voorbeelden van initiatieven

Hieronder een overzicht van een aantal recente en minder recente initiatieven tot fabrieksmatige bouw:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “88% lezers Bouwwereld: fabrieksmatige bouw is de toekomst

  • Tom Peeters

    Goede ontwikkeling fabrieksmatig bouwen en zeker wel een druppel op een gloeiende plaat betreffende het tekort aan woningen wat al jaren een vreselijke overspannen markt veroorzaakt. Waar het werkelijke probleem speelt wordt nooit echt vernoemd en dat is jammer. De oplossing ligt namelijk in massaal goedkope en betaalbare woningen plaatsen voor alleenstaande, starters,, studenten, zelfstandig gehandicapten en ouderen. Hiermee krijg je een verschuiving in de bezetting van de woningmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.