Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Accoya toegepast in Burgers Mangrove

Burgers’ Zoo Arnhem heeft de grootste overdekte Mangrove ter wereld geopend. ‘Burgers Mangrove’ is gebaseerd op de Mangrovebossen van het Midden-Amerikaanse land Belize. In het extreem vochtige binnenklimaat zijn de steigers, cabines, schuren, veranda en vlinderpoppen-kast vervaardigd met het zeer stabiele en duurzame Accoya hout.

Onder een 16 meter hoge koepel bevindt zich 3000 m2 Mangrove, bestaande uit een vlinderpark, een bassin voor zeekoeien en een veranda met leguanen. Voor deze tropische dieren is de temperatuur in de Mangrove constant 26 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van wel 90 procent. Accoya hout is dimensiestabiel, wat wil zeggen dat het hout zelfs in extreme omstandigheden nauwelijks krimpt en zwelt. Een ander voordeel van het Accoya hout is dat het gecertificeerd is met Cradle to Cradle Platinum voor Material Health. Dit betekent dat het hout geen schade toebrengt aan het milieu en niet giftig is, dus niet schadelijk voor de dieren. Daarnaast is het hout bestand tegen verschillende vormen van schimmels die in de vochtige grond goed gedijen. Dit wordt sinds december 2014 uitvoerig getest in een testopstelling in Burgers Bush.

Testopstelling

Accsys Technologies, producent van Accoya hout, startte met een testopstelling om de resistentie van Accoya tegen houtrot te testen. Het uitvoeren van deze Europees goedgekeurde EN 252-test in de buitenlucht duurt minimaal 5 jaar, terwijl het proces versneld plaatsvindt bij de verhoogde temperatuur en vochtigheid van Burgers’ Bush. Accoya is in de grond geplaatst naast referentiestaken van Europees beuken en een grenensoort. Na 1 jaar was de aanwezigheid van witrot schimmels zichtbaar op het beuken en grenenhout. De beuken-staken waren rondom het grensvlak volledig rot. Hetzelfde gebeurde na 21⁄2 jaar bij 25 procent van de grenen staken; de overige staken zijn zeer sterk aangetast. De Accoya proefstukken laten tot op heden geen enkel teken van degradatie zien.

12m3 Accoya

Door de snelle en goede testresultaten is Accoya niet alleen toegepast in de Mangrove. Vorig jaar zijn zowel de kozijnen als de gevel van de souvenirwinkel van Burgers’ Zoo bekleed met het hout en ook de gevel van de toilet-faciliteiten buiten de Mangrove is van Accoya. In totaal is er meer dan 12 m3 Accoya toegepast in en rondom de Mangrove. Aannemingsbedrijf Th. Nienhaus B.V. leverde het hout: 400 planken Accoya van 25 mm dikte, verschillend van 100 mm tot 200 mm breed. Het hout is onbehandeld aangeleverd, maar ter plekke decoratief geschilderd. De verbindingen zijn allemaal met RVS A4 kwaliteit, zodat er met de extreme luchtvochtigheid geen roest optreedt. Eigenaar Theo Nienhaus: “Door te kiezen voor Accoya maak je een duurzame keuze. Het hout blijft ook in deze omstandigheden onaangetast”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.