Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Biocomposiet fietsbrug wint Lighthouse Award 2019

De biocomposiet fietsbrug Drive over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl heeft de Lighthouse Award 2019 gewonnen. Het 66 meter lange brugdek van deze brug is gemaakt van biobased materiaal op basis van vlas en hars. “Het is bijzonder hoe een nieuw materiaal hier direct is toegepast in een behoorlijk groot project”, aldus de jury. De prijs werd in ontvangst genomen door de provincie Friesland en adviesbureau Witteveen+Bos.

Biocomposiet fietsbrug Drive

Drive is wereldwijd de eerste biocomposiet brug in het openbare wegennet, en het materiaal is nog nooit op deze grote schaal toegepast. “De eigenschappen van beton en staal zijn bekend, maar van biocomposiet weten we niet hoe het op deze schaal reageert”, leggen de winnaars uit. “Bij verschillende hogescholen en universiteiten zijn daarom duizenden testen uitgevoerd. Als deze brug straks voldoet aan alle eisen voor bijvoorbeeld levensduur en onderhoud, dan kan biocomposiet voor heel veel andere projecten gebruikt worden.” De fietsbrug was eerder dit jaar al genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.

Biocomposiet sterker dan staal

Biocomposiet is een interessant materiaal. Het is hernieuwbaar en per eenheid gewicht ook nog eens sterker dan staal. Een belangrijke factor, zeker voor een beweegbare brug. Minder gewicht betekent dat er minder energie nodig is om de brug aan te drijven. Biocomposiet is dus duurzaam in alle fasen van de levenscyclus. 

Verdere ontwikkeling biocomposiet

De provincie Friesland toont met dit project lef en zet daarmee iets in beweging. De vorm van samenwerking is vernieuwend. De drie O’s: ondernemers, overheid en onderwijs komen in dit project samen. Als team wordt hier het grote verschil gemaakt. “ Dit project is een opmaat naar verdere ontwikkeling van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Vanwege de circulariteit in materialen én de kennisontwikkeling heeft de fietsbrug Drive een grote maatschappelijke relevantie”, aldus jurylid Carl-peter Goossen.

Ocean Wave Power Station

Naast de biocomposiet fietsbrug waren nog 2 andere projecten genomineerd voor de Lighthouse Award 2019: Ocean Wave Power Station en Sky Garden. Het project Ocean Wave Power Station zoekt naar een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit lange golfbewegingen op de oceaan. 

Sky Garden vergaderpaviljoen

Sky Garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld, opgebouwd uit hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium (een restproduct van de oesterzwamteelt). Het paviljoen heeft onder andere ook gekweekte lampen en een innovatief plantsystemen voor een optimale luchtkwaliteit.

Jury Lighthouse Award 2019

De vakjury (Patricia van den Berge, Carl Peter Goossen, Olaf Lukkassen, Cees van der Meer en Frank Segaar) beoordeelde de inzendingen op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking. Bepalend was een aantoonbare relatie met de thema’s ‘klimaat(neutraal)’ en ‘toekomstbestendigheid’.

De prijsuitreiking van de Lighthouse Award 2019 was op 5 april op de Neeltje Jans in Zeeland, op de dag van de Lighthouse Club Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.