Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Bouwaanvraag vanaf 1 juli definitief zonder gasaansluiting

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft besloten dat nieuwe woningen waarvoor de bouwaanvraag na 1 juli gedaan wordt in principe niet meer kunnen rekenen op een gasaansluiting. Het besluit is officieel bekend gemaakt via het Staatsblad.

De minister concludeert dat intensief overleg met de betrokken partijen heeft uitgewezen dat de ingangsdatum van 1 juli niet te vroeg is. De bouwsector trapte vorige maand nog op de rem. De minister ging te hard, vonden de leden van het Lente-akkoord, waarin onder Neprom, Aedes en Bouwend Nederland vertegenwoordigd zijn. Die snelheid zou volgen hen leiden tot extra kosten en vertraging in de bouwproductie. Dit omdat veel lopende bouwplannen moeten worden herzien, en herberekend worden. De branchepartijen stelden voor om een half jaartje te wachten.

Wet Voortgang Energietransitie

De Wet Voortgang Energietransitie (VET) regelt dat de aansluitverplichting van nieuwbouw op het gasnet gaat verdwijnen. Omdat de wet ook bepaalt dat een netbeheerder geen andere werkzaamheden mag uitvoeren dan nodig voor de uitvoering van de wettelijke taak, is dit feitelijk een gasverbod voor nieuwbouwwoningen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.