Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Bouwbedrijven bouwen kerk in museum

Drie Friese bouwbedrijven Dijkstra de Graaf, Van der Werff bv, en Van der Vegt bv bouwen samen een typisch Fries terpkerkje in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. De op schaal nagebouwde kerk wordt dé blikvanger voor de tentoonstelling ‘Goddelijk Groen’, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

Op de tentoonstelling is uitgebreid aandacht voor de combinatie van kerk en natuur en is een samenwerkingsproject van het Natuurmuseum Fryslân en de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Vorm van samenwerking

De bouwbedrijven kwamen zelf met het aanbod om de metershoge kerk kosteloos na te bouwen. De drie bouwbedrijven doen dit vanuit hun grote betrokkenheid bij de Friese kerken in het algemeen en als tegenprestatie voor al het restauratiewerk dat ze voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken uitvoeren. In de praktijk zijn deze ondernemers bij aanbestedingen elkaars concurrentie. Nu kiezen ze een vorm van samenwerken.

Friese terpkerk

De kerk komt in het atrium op een terp te staan die gebouwd wordt door Sijperda Steigerbouw uit Leeuwarden. Het schilderwerk wordt verzorgd door schildersbedrijf Stavorinus uit Veenwouden. De kerk zal er deels in goede staat uitzien en deels als ruïne. Er wordt een kerkinterieur nagebouwd, inclusief kerkbanken.

De bouw van de kerk in het atrium begint begin mei. De tentoonstelling wordt op 5 juni geopend en duurt tot 30 augustus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.