Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Bouwen met inlands hout

Het nieuwe Buitencentrum Almeerderhout in Almere is grotendeels met inlandse houtsoorten gebouwd. Het nieuwe buitencentrum van Staatsbosbeheer is een eenlaagsgebouw met een vloeroppervlakte van ruim 600 m2, gebouwd door L.Post en Zn uit Urk.

Het gebouw beschikt, naast een winkel en horeca, over vergaderfuncties, tentoonstellingsruimte en kantoren voor de medewerkers van Staatsbosbeheer. Het ontwerp is van de architecte Evelien van Veen van Van Veen Architecten uit Rotterdam.

Houten spanten

De centrale geknikte gang in het gebouw stelt een bospad voor en wil zoveel mogelijk de sfeer van een bos oproepen. Dat gebeurt door de houten spanten, die het casco vormen en volledig in het zicht zijn gehouden. De spanten hebben een lengte van 14 meter en zijn van massief douglas. De massieve spanten zijn in één keer uit de boom gezaagd. Het hout dat voor de draagconstructie is gebruikt, heeft geen droging ondergaan. Dat heeft geen invloed op de sterkte of de duurzaamheid. Het betekent dat het hout nog een tijd leeft en zal krimpen en er zullen scheuren ontstaan. Dat is precies de bedoeling van de architecte.

Lariks

De buitenkozijnen zijn uitgevoerd in Nederlands larikshout. Carel Doornenbal van TimmerSelekt Doornenbal in Veenendaal: ‘Hollands lariks is hoogwaardig in kwaliteit. We hebben er inmiddels enkele projecten mee uitgevoerd, maar zowel in de productie, de montage als in het onderhoud geen enkele klacht of probleem tegen gekomen.’

De buitenzijde van de kozijnen zijn wit gelakt, terwijl de binnenzijde een transparante lak heeft. De lak aan de buitenzijde is nodig om het hout tegen weersinvloeden te beschermen. De transparante lak aan de binnenkant maakt het mogelijk om de structuur van het hout en zijn noesten te laten zien. Voor de binnenkozijnen en binnendeuren is gebruikgemaakt van gelamineerd en gevingerlast Amerikaans eiken van inlandse herkomst. Deze zijn eveneens transparant gelakt. Alleen de terrasdeuren zijn gemaakt van accoya, een verduurzaamde houtsoort die buitengewoon weersbestendig is.

Houten gevels

Ook de gevels zijn met hout bekleed. Zeer bijzonder zijn de gevels langs de weg en het achterliggende terras, die zijn uitgevoerd in tot planken gezaagde boomstammen met ruwe schorskanten. Het buitenaanzicht wordt gekenmerkt door de grote dakoverstekken. Aansluitend aan de constructie van het gebouw, de gevel en de kozijnen zijn ook de binnenbekleding, vloeren, vensterbanken en het meubilair van hout. Bijna volledig afkomstig van Nederlands hout.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.