Ga naar hoofdinhoud

Brug refereert aan Chinese knoopkunst

Stalen brug refereert aan Chinese knoopkunst

Lucky Knot, de nieuwe voetgangersbrug in de Chinese miljoenenstad Changsha is onlangs geopend voor het publiek. De stalen brug is ruim 185 meter lang en 24 meter hoog.

De opvallende Lucky Knot heeft een nuchtere Nederlandse basis: NEXT architects is gevestigd in zowel Amsterdam als Beijing. Naar aanleiding van de spraakmakende Melkwegbrug in Purmerend werd NEXT in 2013 benaderd voor een internationale prijsvraag voor een nieuwe brug over de Dragon King Harbor rivier, onderdeel van het snel ontwikkelende ‘New Lake District’ in Changsha. Voor deze opgave sloegen de teams in Amsterdam en Beijing de handen ineen om te komen tot het winnende ontwerp: de Lucky Knot. Het combineren van enerzijds de expertise in infrastructuur en watermanagement van het Nederlandse team en anderzijds het doorzettingsvermogen en kennis van de lokale context van het Chinese team was hierbij cruciaal.

Sleutelproject

De brug is een sleutelproject in de ontwikkeling van de publieke ruimte voor het gebied met een recreatief, ecologisch en toeristisch programma. De brug verbindt meerdere niveaus op verschillende hoogtes (de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen). Door deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar te knopen, is de uiteindelijke vorm en routing van de brug ontstaan. ‘De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed’, vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing.

De Lucky Knot verbindt, verlicht en vermaakt. De brug biedt uitzicht over zowel de rivier als het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. Met een speciale lichtshow met LED-verlichting wordt de brug een iconische attractie, onderdeel van de lichtroute langs de Dragon King Harbor rivier.

Fotografie: Julien Lanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.