Ga naar hoofdinhoud
Circulair bouwen, Nieuwbouw

Circulair gebouw met hybride structuur

Bouwdeel D(emontabel) is een modern, duurzaam en circulair gebouw op het terrein van een historisch, monumentaal gebouwcomplex in het centrum van Delft. Het gebouw is volledig weer uiteen te nemen is en heeft een hybride structuur die een staalconstructie met houten elementen en een glazen gevel combineert.

cepezed verwierf het complex met voormalige laboratoria van de Technische Universiteit Delft in 2012. Het vormde de monumentale gebouwen om tot creatief cluster met huisvesting voor uiteenlopende bedrijven in de creatieve sector, waaronder het bureau zelf. Het enige niet-monumentale pand op het terrein verkeerde echter in slechte staat en heeft nu plaats gemaakt voor de nieuwbouw van Bouwdeel D(emontabel). Het gebouw is een voorbeeldproject van circulair, modulair en demontabel bouwen.

Lichtgewicht, flexibel en gasloos

Bouwdeel D(emontabel) heeft exact dezelfde footprint als het bestaande gebouwtje dat niet goed meer was en is afgebroken. Het meet 11 bij 21,5 meter en heeft vier bouwlagen van ieder zo’n 200 meter verhuurbaar vloeroppervlak. Naast de- en remontabel is het bouwdeel ook superlichtgewicht: het materiaalgebruik is tot het absolute minimum beperkt. Het pand is daarnaast volledig flexibel indeelbaar, gasloos en voorzien van warmteterugwinning. De begane grond is van gestort beton, maar voor het overige zijn alle bouwcomponenten modulair en droog gemonteerd. Opperste eenvoud is in het ontwerp een belangrijk uitgangspunt geweest.

Lees ook:

Prefab bouwpakket

Bouwdeel D(emontabel) bestaat uit een bouwpakket met een stalen, geprefabriceerde en ranke hoofddraagconstructie. De constructieve vloeren en het dak zijn van lichtgewicht houten Laminated Veneer Lumber (LVL)-elementen, die eveneens geprefabriceerd zijn.

Deze elementen hebben een compacte hoogte en de installaties zijn erin geïntegreerd. De ribben van de LVL-elementen blijven volledig in het zicht en maken deel uit van de gebouwesthetiek.

Lees ook:

Houten vloerelementen

De houten vloerelementen zijn geproduceerd in de fabriek van De Groot Vroomshoop. De lichte houten elementen waren gemakkelijk te hanteren in de smalle straten van de Delftse binnenstad. De montage van de dragende structuur verliep zeer snel. “De hele stabiliteitsstructuur is in slechts drie weken tijd in elkaar gezet. De Kerto LVL-elementen waren praktisch en zijn heel geschikt voor geprefabriceerde, industriële bouwmethoden”, vertelt cepezed-oprichter en architect Jan Pesman.

De dekvloer is biobased en bestaat uit grindachtige korrels in een kartonnen honingraatstructuur met daarop gipsvezelplaten. De hele dekvloer is droog en gemakkelijk weer verwijderbaar. De pvc afwerkvloer is van deels gerecycled pvc.

Herbruikbare verbindingen

De verbindingen zijn zo ontworpen dat ze herbruikbaar blijven, waardoor het gebouw gemakkelijk te demonteren is. Het gebruik van houten elementen betekent ook dat het hele proces kan worden omgedraaid:”Het gebouw kan ook gedemonteerd worden en ergens anders weer worden opgebouwd. Als het nodig of gewenst is, kan dit gebouw gewoon verplaatst worden naar waar je maar wilt”, zegt bouwkundig ingenieur Elise van Westenbrugge-Bilardie van IMd Raadgevende Ingenieurs.

Gebouw zonder kozijnen

Het gebouw heeft geen kozijnen: het dubbellaags isolatieglas is direct op de staalconstructie gemonteerd. De staalconstructie is daarvoor voorzien van opgelaste schroefprofielen. De staalbouwer moest daarom voldoen aan de zeer beperkte toleranties van de gevelbouwer, wat geen kleine opgave was.

De gevel is grotendeels transparant, wat maakt dat tussen de binnen- en buitenwereld een sterke zichtrelatie bestaat. Verticale lamelstroken zijn voor natuurlijke ventilatie te openen.

Brandwerendheid en klimaat

Het hele pand fungeert als één groot brandcompartiment. Hierdoor was weinig materiaal nodig voor brandwerende maatregelen; alleen het trappenhuis is voorzien van een brandwerende scheiding. Alle klimaatbeheersing werkt op lucht. Per verdieping zijn in het plafond airco’s opgenomen die ook verwarmen. Daarnaast is het pand voorzien van een warmtewisselaar. Rolgordijnen voorzien in zon- en lichtwering.

Integraal proces

De bouw heeft in een uiterst korte periode van iets meer dan een half jaar plaatsgevonden. Met het plaatsen van de liftkoker werd het hoogste punt zelfs binnen een uur na aanvang van de bouw bereikt. De complete draagstructuur van staalskelet en houten vloeren stond in slechts drie weken. Dit was onder meer mogelijk door een integraal proces met een doordachte voorbereiding en een nauwe, integrale samenwerking zowel tussen de verschillende cepezed-disciplines, als met de externe partners.

Voorbeeld circular gebouw aan huis

Met circulaire projecten als de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en restaurant The Green House in Utrecht realiseerde cepezed eerder al andere projecten helemaal ontworpen op circulariteit. Met Bouwdeel D(emontabel) heeft cepezed nu een circulair voorbeeld van eigen makelij direct aan huis.

Projectgegevens
Ontwerp: cepezed
Constructief advies: IMd Raadgevende Ingenieurs
Advies installaties, brandveiligheid en bouwfysica: Nelissen Ingenieursbureau
Staalconstructie: Voortman Steel Group
Vloeren: Metsä Wood
Gevels: iFS Building Systems
Inbouwpakket: Qbiq + Schelp Bouw & Interieur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.