Ga naar hoofdinhoud

Corona of niet: de bouw gaat door

Op het lijstje ‘cruciale beroepen’ dat dezer dagen de ronde doet, is het tevergeefs zoeken naar metselaars, timmerlieden of stukadoors. Dat wil niet zeggen dat deze ambachtslieden zinloos werk doen, maar wat ze voor elkaar krijgen, wordt niet geschaard onder strikt noodzakelijk. Heb ik begrip voor. Als de bouw een tijdje stilligt, is dat vooral vervelend voor de direct betrokkenen, maar op de korte en middellange termijn raakt de maatschappij er niet door ontwricht. Dat duurt langer.

In dat verband zou je verwachten – het mondkapjes- en 2 meter afstandsgebod indachtig – dat alle bouwplaatsen in Nederland inmiddels wel even uitgestorven zouden zijn als Italiaanse pleinen en kathedralen. Het tegendeel blijkt waar. Dat leert een kleine rijtocht door het land.

Op elke bouwplaats groot of klein wemelt het van de activiteiten. Vrachtauto’s rijden af en aan; betonmolens draaien, kranen verplaatsen pallets metselsteen of hijsen dakkapellen op hun plek, overal klinkt gezaag en getimmer, wordt gemetseld of worden blokken op hun plek gezet. Niets aan de hand zo te zien; business as usual.

Wat mij betreft, is hier toch iets bijzonders aan de hand. Ondanks alle beperkende maatregelen gaan bouw en bouwvakkers gewoon door. Zo te zien, gaan zelfs de opleverdatums gehaald worden en dat is natuurlijk prachtig. Je zult maar op een huis of appartement zitten wachten. Toch lijkt het er niet op dat Nederland massaal voor de bouwvakkers gaat applaudisseren. Is misschien ook niet nodig. Maar een compliment vanaf deze plek is wel op z’n plaats. Want Coronavirus of niet: de bouw gaat gewoon door. Chapeau!!!

Peter de Winter

Hoofdredacteur Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Corona of niet: de bouw gaat door

  • Business as usual maar blijf voorzichtig en bescherm jezelf. Het is een moeilijk tijd.

  • jh

    een compliment omdat men lak heeft aan voorgeschreven maatregelen? Van een vakblad had men wel een andere reactie mogen verwachten! Inderdaad zitten de keten vol bij de schaft en houdt men absoluut geen afstand, om dit te complimenteren is meer dan dubieus…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.