De kelkvormige uitkijktoren van cortenstaal in Het Weusthagpark langs de autosnelweg A1 bij Hengelo is inmiddels een gewaardeerd landmark in haar omgeving. Het roestkleurige object is gebouwd naar een gezamenlijk prijsvraag-ontwerp van Marko Matic van IAA Architecten, Hans de Klerk van Royal IHC en Ronald Wenting & Kars Haarhuis van ABT.
Vanaf de markante en ruim 22,2 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Weusthagpark en de A1. De toren is bedoeld als een visuele verbinding tussen de beide gedeelten van het Weusthagpark, dat door de A1 wordt doorsneden. Sinds de oplevering is de toren al een ware bezienswaardigheid en wordt veel bezocht en gefotografeerd.
Betonnen grondplaat met fundering
Marko Matic, Hans de Klerk, Ronald Wenting en Kars Haarhuis hebben samen een integraal ontwerp gemaakt van de uitkijktoren als antwoord op de prijsvraag van de ‘Vrienden van het Weusthag’. De ronde toren bestaat uit een beperkt aantal elementen: een spiltrap met bordessen die bevestigd is aan een kelkvormige koker van cortenstaal. Het Weusthagpark is een grondwaterbeschermingsgebied waardoor een diepe fundering niet toegestaan is. De op locatie gemaakte betonnen grondplaat met fundering bestaat uit een waaier van betonnen balken op maaiveldniveau waardoor geen doorboring van de grondlagen nodig was.
Dubbelgekromde platen van cortenstaal
De zelfdragende spiltrap met zijn 95 treden, de bordessen en de hekwerken zijn vervaardigd van verzinkt staal en zijn verankerd aan de grondplaat en met kniksteunen verbonden aan de buitenhuid. De buitenzijde van de toren bestaat uit 16 stuks dubbelgekromde platen van cortenstaal die vervaardigd zijn door scheepsbouwer Royal IHC in Kinderdijk. Het uitgesneden bladpatroon in de buitenschil zorgt voor licht en lucht in de toren en geeft de klimmende bezoeker voortdurend zicht op het omringende landschap. Dankzij geavanceerde berekeningen is het mogelijk geworden de schaal dragend uit te voeren en te optimaliseren tot een flinterdunne schil met een dikte van 10 mm. Dit is in verhouding 3 keer dunner dan een eierschaal.
De metaalstad van Oost-Nederland
Door de ambachtelijke uitvoering in cortenstaal is de toren een iconische verwijzing naar Hengelo als dé metaalstad van Oost-Nederland. De vormgeving van de toren verwijst naar het water als bron van al het leven en alle levendigheid in het park: er is gekozen voor een levensboom die symbool staat voor de vruchtbaarheid van de plek en voor een kelk die vriendschap en verbondenheid uitdrukt.