Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

De Optopper: prefab appartement toepasbaar op ieder flatgebouw

Bouwbedrijf en projectontwikkelaar Vorm introduceert modulaire woonoplossing ‘de Optopper’: een geprefabriceerd appartement, vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout, inclusief prefab badkamer en toilet. De Optopper is volgens Vorm toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw en kan daarmee een bijdrage leveren aan een oplossing van de woningnood in Nederland.

De ontwikkeling van de Optopper is ontstaan vanuit het initiatief BuurtBoost. Dit initiatief zet in op een maatschappelijke rol binnen de samenleving om woningcorporaties en gemeenten te ondersteunen bij het creëren van betaalbare en circulaire woningen. In februari 2022 sloeg BuurtBoost de handen ineen met BurtonHamfelt Urban Architecture, DAT Bouwsystemen, Smart2Prefab, scale-up Solarix en The Urban Jungle Project. In drie maanden tijd ontwikkelden zij een volledig prototype, geschikt voor het optoppen van bestaand vastgoed. Binnen één dag is BuurtBoost in staat deze duurzame module te installeren op daken van bestaand vastgoed.

Oplossing voor woningnood

“De woningnood in ons land neemt problematische vormen aan. Het vinden van een woning is voor veel mensen bijna onmogelijk”, vertelt Mariette Broesterhuizen, Strategisch Manager BuurtBoost. “Woningcorporaties en gemeenten weten wat hen te doen staat: aanpakken, doorpakken en het woningaanbod in hoog tempo uitbreiden met betaalbare, duurzame en aantrekkelijke woningen, en zo de buurt een ‘boost’ geven. De Optopper is een van de unieke producten van BuurtBoost binnen onze integrale aanpak die hiervoor een oplossing biedt.”

Standaardisering

Het streven van BuurtBoost is maximaal 20 procent maatwerk en 80 procent standaardisatie. Minder maatwerk, seriematig bouwen en een compacte omvang zorgen voor een betaalbaar woonproduct dat snel gerealiseerd kan worden.

“De Optopper van BuurtBoost is een oplossing voor de verdichtingsopgave in binnensteden en een concrete stap richting een leefbare wijk. De Optopper wordt in verschillende varianten aangeboden, wat ruimte biedt voor differentiatie in woningaanbod. Dit maakt de woonoplossing geschikt voor verschillende doelgroepen: studenten, starters, singles, kleine gezinnen en senioren,” aldus Bas de Haan Commercieel Technisch Manager BuurtBoost.

Duurzaam en natuurinclusief

De Optopper wordt prefab gefabriceerd uit duurzaam geproduceerd hout door DAT Bouwsystemen, de houtfabriek van VORM. De modulaire woningen zijn bij levering voorzien van een prefab badkamer en toilet van Smart2Prefab – ook een initiatief van VORM – en worden voorzien van een gevel van zonnepanelen door Solarix. The Urban Jungle Project voorziet de Optopper van een groene daktuin, waar plaats is voor vogels, bijen, rupsen en andere insecten.

Bekijk hier een video over de Optopper:

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.