Ga naar hoofdinhoud

De toekomst van het bouwbedrijf; van uitvoerder naar verbinder

De toekomst van het bouwbedrijf; van uitvoerder naar verbinder Jan Snel

De investering van het Rijk om op korte termijn van start te kunnen met de bouw van ruim 51.000 woningen is positief nieuws en een stap in de goede richting. De uitdagingen waar de bouw momenteel mee kampt zijn niet direct verholpen, maar de urgentie bij de overheid is duidelijk. Er is nog een lange weg te gaan om 845.000 woningen te realiseren voor 2030. Welke stappen dienen er gezet te worden om dit te realiseren? Harry van Zandwijk, CEO van modulair bouwer Jan Snel, deelt zijn visie op de toekomst van de bouw.

Instroom van vakmensen loopt terug

“Eerlijk gezegd gaat het allemaal nog veel te langzaam”, merkt Harry van Zandwijk op als hij de actuele ontwikkelingen in de bouw beschrijft. “Er worden veel te weinig woningen gerealiseerd. Ook het verlenen van vergunningen en het beschikbaar stellen van gronden blijft achter. Tegelijkertijd loopt de instroom van vakmensen in de bouw terug. Tel hier de PFAS- en stikstof-problematiek bij op en het is direct duidelijk waarom Nederland nog steeds te maken heeft met een hoge woningnood.”

Anders bouwen

“Voor de doorstroming bij starters- en eengezinswoningen is het vooral van belang dat we anders gaan bouwen”, benoemt Van Zandwijk. ‘’Er moet natuurlijk een woonvisie en stedenbouwkundig plan aan ten grondslag liggen en de kwaliteitseisen moeten volledig gewaarborgd zijn. Maar laten we proberen om het bouwen van nieuwe woningen niet onnodig complex te maken. Als het bouwproces ingewikkeld wordt, duurt het langer voordat de woningen gerealiseerd worden en stijgen de kosten. Het gevolg is dan dat de doelgroep het niet meer op kan brengen om die woning te kopen of huren. Op alle vlakken moeten we kijken of we slimmer en sneller kunnen bouwen en nog meer kunnen samenwerken”, voegt Van Zandwijk toe.

Initiatief vanuit de markt

Recente projecten tonen aan dat de mogelijkheden om samen sneller tot een oplossing te komen er zeker zijn. Zo worden steeds meer projecten vanuit de markt geïnitieerd en gepresenteerd aan de gemeente, in plaats van andersom. Een mooi voorbeeld is de Universiteit in Utrecht die kampte met een tekort aan studentenwoningen.

400 studentenwoningen

Op eigen terrein van de Universiteit was grond beschikbaar waarvoor in samenwerking met Jan Snel en Camelot Europe een gedegen plan is opgesteld dat is voorgelegd aan de gemeente. Na goedkeuring kon direct worden gestart met de bouw en werden binnen een half jaar 400 studentenwoningen gerealiseerd. “Deze manier van samenwerken zorgt voor een hele andere, maar efficiënte aanpak”, vertelt Harry van Zandwijk. “Wanneer het initiatief vanuit de markt komt, gaat het allemaal een stuk sneller. Daarnaast werken we samen als partners en hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk binnen afzienbare tijd huisvesting realiseren.”

Innovatie maakt bouwproces slimmer en schoner

Ook op het gebied van het bouwproces zijn er positieve ontwikkelingen voor de toekomst van de bouw. Zo biedt het automatiseren en robotiseren interessante mogelijkheden om het bouwproces nog meer te versnellen. In Azië wordt dit bijvoorbeeld al op grote schaal toegepast. Binnen Europa kunnen we op dit vlak ook zeker nog stappen zetten. “Door het productieproces in de fabriek uit te voeren en te standaardiseren, wordt er efficiënter met de tijd omgegaan en zijn de foutmarges minimaal”, aldus Harry van Zandwijk.

Gebruik van duurzame materialen

Daarnaast ziet hij ook steeds meer positieve en succesvolle initiatieven op het gebied van circulariteit. Het gebruik van duurzame materialen en hergebruiken van gerecyclede materialen als beton, staal en hout. Dit heeft een positief effect op het milieu, de investeringen en zelfs in het comfort van de eindgebruiker. Zo is het gebruik van duurzame materialen als steenwol en houtvezelisolatie een comfortabel alternatief. “Ons streven is om tot 95 procent circulariteit te komen. De vijf procent die je dan overhoudt is geen afval, maar dat zijn reststoffen die vervolgens weer teruggaan naar de fabrikant of gerecycled worden. Daar zetten wij als onderneming volledig op in”, stelt Van Zandwijk.

Door samen te werken, initiatieven op te starten en geautomatiseerd te bouwen, kunnen er de komende jaren flink stappen worden gezet. De rol van het bouwbedrijf kan hierin weleens enorm gaan veranderen; van uitvoerder en ontwikkelaar naar verbinder. Door gezamenlijk met een plan te komen, geïndustrialiseerd te bouwen en met de benodigde medewerking van de overheid kan het nog wel eens heel snel kan gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *