Ga naar hoofdinhoud

DeDAKKAS: restaurant bovenop een parkeergarage

dadakkas

Een Haarlemse ondernemer stond bovenop een betonnen kolos middenin de stad: parkeergarage De Kamp. Hier ontstond de wilde gedachte om een restaurant bovenop deze parkeergarage te beginnen. Het moest een glazen geheel vormen, dat de zichtlijnen niet zou verstoren en waar bovendien groenten en kruiden gekweekt zouden worden. De wilde gedachte werd een idee, het idee werd een plan en nu is het plan uitgevoerd: vanuit DeDAKKAS kijk je uit over heel Haarlem.

Groen licht

Het had wel wat voeten in de aarde. Natuurlijk is ook het dak van een parkeergarage bestemd voor auto’s. Het op dat moment veranderende parkeerbeleid in de stad hielp niet mee: De Kamp was nu weer een drukbezochte parkeerplek en de stad zou de parkeerplekken op de bovenste verdieping niet kunnen missen. Maar na een jaar onderhandelen bood de toenmalige wethouder soelaas. Deze had al in Amsterdam gewerkt als stadsdeelvoorzitter en had al meer oude gebouwen zien uitgroeien tot nieuwe hotspots dankzij ondernemers die hij de ruimte had gegeven. Uiteindelijk volgde er groen licht voor de bouw van DeDAKKAS.

Crowdfunding

Na het verkrijgen van de juiste vergunningen, het vinden van een juiste uitbater, het zoeken naar financiers waarbij bleek dat maar weinig geldschieters hun vingers aan een onvergelijkbaar project als dit wilden branden en een uiteindelijk succesvolle crowdfunding-actie kon met de bouw begonnen worden. Geen econoom, online makelaar, planner, architect of wie dan ook kon hierin adviseren: het was compleet nieuw en niemand had er ervaring mee.

Glazen Paviljoen

In januari 2018 was het eindelijk zover. De bouwvakkers konden aan de gang, zichtbaar genietend van zo’n bijzonder project. Let wel: we hebben het nog steeds over een metershoge kas, een glazen paviljoen, bovenop een parkeergarage. Om het gevaarte – paviljoen en natuurlijk het terras – stevig te laten staan moest er een stalen constructievloer worden neergelegd. Aansluitingen op riool, elektra, gas en water waren alleen gelijkvloers te vinden: zo’n twintig meter lager dus.

In de prijzen

De ondernemers kregen gelijk: DeDAKKAS kreeg van horecavakblad Entree meteen al in het eerste jaar een award voor beste nieuwkomer: de Dare Devils Award. In het jaar daarna werd DeDAKKAS genomineerd voor een Lieven de key Penning, voor een bedrijf, vereniging of instelling die zich inzet voor monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. De jury noemde DeDAKKAS “een waardevolle toevoeging aan de stad”. Zo is gebleken dat een betonnen plaat waar automobilisten vroeger tegen elkaar aanreden om vervolgens daarna pas na te denken over de goedkoopste autoverzekering, nu een hippe plek is waar gegeten, gedronken en genoten wordt van het geweldige uitzicht. DeDAKKAS was een vreemd plan, maar bleek een schot in de roos.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *