Ga naar hoofdinhoud

Depot Boijmans Van Beuningen uit houten bekisting

Depot Boijmans Van Beuningen, een publiek toegankelijk kunstdepot in het Rotterdamse Museumpark komt uit zijn houten bekisting en start met de opbouw van de tweede verdieping. Over circa zes maanden wordt het hoogste punt bereikt.

Verwijderen van houten buitenbekisting

Deze maand is gestart met het ontkisten van Depot Boijmans Van BeuningenBAM Bouw en Techniek verwijdert in enkele weken tijd de houten buitenbekisting van het pand. Hierdoor zijn de gladde, dubbel gekromde betonnen wanden van het ontwerp van architectenbureau MVRDV iedere dag verder zichtbaar. Met behulp van enorme prefab elementen van ca 2,7 bij maximaal 6 meter, is een start gemaakt met de tweede verdieping. Dit voorjaar wordt de betonnen wand bekleed met 1.664 enorme spiegels. De gebruikte materialen van de bekisting verwerkt BAM circulair; het staal gaat voor hergebruik retour naar BAM Materieel in Lelystad en het gebruikte hout wordt verwerkt tot pallets. Depot Boijmans Van Beuningen verwacht eind 2020 de deuren te openen voor publiek.

Wanden van prefab-elementen

Nu het fundament staat, de vloeren zijn uitgehard en de bekisting is verwijderd, is op de bouwplaats in het Museumpark gestart met opbouw van de tweede verdieping. De buitenwanden hiervan bestaan uit op maat gemaakte hoogwaardige prefab-elementen die vanuit de fabriek per vrachtwagen op de bouwplaats worden geleverd. Per verdiepingsring zijn 64 elementen nodig, afhankelijk van het aantal ramen. Per dag worden zo’n 6 tot 8 elementen geplaatst. Door de elementen in de fabriek te produceren en gebruik te maken van digitale 3D-tekeningen in het Bouw Informatie Model (BIM), zorgt deze productiewijze voor een enorme efficiëntieslag. Het gebouw zal in circa zes maanden het hoogste punt bereiken.

Depot Boijmans Van Beuningen

Wereldwijd tonen musea slechts acht procent van de collectie. Het overgrote deel ligt opgeborgen in verschillende kunstdepots. Museum Boijmans Van Beuningen maakt de collectie van ruim 151.000 kunstwerken voor iedereen toegankelijk. In Depot Boijmans Van Beuningen worden bezoekers vanaf eind 2020 ondergedompeld in kunst, kijken zij mee achter de schermen en zien zij hoe de kunstwerken bewaard worden. Depot Boijmans Van Beuningen is een gezamenlijk project van Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen.

Fotografie: Boijmans Van Beuningen

De bouw van het Depot is te volgen via de webcam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.