Ga naar hoofdinhoud

Variatie in binnenstadswijk Q4 in Venlo

Derde project binnenstadswijk Q4 gereed

Gemeente Venlo, Woonwenz en Bouwbedrijven Jongen hebben weer een nieuwe bouwfase in Q4 opgeleverd, Blok ’t Schriksel. Rondom de monumentale Sint-Jacobskapel zijn 19 huurwoningen, 4 koopwoningen en 18 zorgappartementen gebouwd. Inmiddels is ook gestart met de bouwvoorbereidingen voor het verder afbouwen van de Bergstraat.

Oude handelshuizen

Het noordwestelijke deel van de binnenstad van Venlo kreeg in 2002 voor het eerst een eigen naam: Q4. Q4 is een wijk met een verhaal en heeft al een rijke geschiedenis achter de rug. Het 12 hectare grote gebied is een van de oudste wijken van Venlo en vormt de schakel tussen hartje stad, de Maas en het Wilhelminapark. In Q4 is geen enkel straatje hetzelfde.

Net als bij de andere bouwblokken in Q4, heeft ook ’t Schriksel een hoogwaardige architectuur met veel variatie in gevels, nokhoogten en kleur- en materiaalgebruik. Vooral de woningen aan het Maasschriksel refereren door hun uitstraling aan de oude handelshuizen die hier vroeger stonden.

Aaneengesloten bebouwd gebied

Blok ’t Schriksel is de derde afgeronde bouwfase in binnenstadswijk Q4. Het eerste project Blok Bergstraat werd in 2013 opgeleverd. Een jaar later volgden in één bouwfase Poppodium Grenswerk en het naastgelegen Perenhof. Met de bouw van Blok ’t Schriksel, daar precies tussenin, is een aaneengesloten bebouwd gebied van de Peperstraat tot aan de Bolwaterstraat ontstaan.

De woningen in Blok ’t Schriksel zijn in samenwerking tussen Woonwenz en Jongen gebouwd. Gemeente Venlo zorgde voor een hoogwaardige herinrichting van de openbare ruimte. De woningen liggen in carrévorm rondom een af te sluiten binnenterrein met ondergrondse parkeergarage. In de bestaande vleugel achter de Sint-Jacobskapel liggen 4 ruime loftwoningen in het koopsegment, gebouwd door Jongen. Een van deze woningen is bij de Jacobskapel getrokken en wordt door de eigenaren van de Jacobskapel, Studio Denk en architect Joost Reijnen, gebruikt en deels verhuurd als kantoorruimte.

Jongen bouwde eveneens een complex met 18 zorgappartementen voor stichting Daelzicht. Hier komen vooral jonge mensen met een verstandelijke beperking te wonen. Woningcorporatie Wonen Limburg verhuurt het complex.

Atelierwoningen

Woningcorporatie Woonwenz realiseerde in ’t Schriksel 9 ruime eengezinswoningen en 10 zogenaamde atelierwoningen in het huursegment. Deze laatste, 4 bouwlagen tellende, woningen hebben een eigen atelierruimte op de begane grond, waar bewoners een kantoor, galerie of kleine winkel van kunnen maken. Hierdoor is het combineren van wonen en werken mogelijk en ontstaat levendigheid in de wijk. Dit concept is al eerder toegepast in Blok Bergstraat en bleek zeer succesvol.

Ook de komende jaren willen gemeente, Woonwenz en Jongen blijven investeren in Q4. Zo werd onlangs bekend dat Woonwenz de Bergstraat gaat afbouwen, waarmee een invulling komt voor het ‘gat’ aan de Westzijde van de straat. Inmiddels is gestart met het maken van een bouwplan voor vier woningen op deze locatie. Naar verwachting worden deze woningen eind 2017 opgeleverd.

Foto’s: Bouwbedrijven Jongen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.