Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Diamond House: complexe diamant in hout en staal

Aan de rand van het bos in Hilversum staat Diamond House, een villa die qua vormgeving doet denken aan de edelsteen waarnaar het vernoemd is. Wat de materialisatie betreft is het echter hout dat de boventoon voert. De complexe vorm is tot in de kleinste details in 3D geëngineerd en vervolgens in prefab houtskeletbouw opgebouwd. Een onconventionele stalen hulpconstructie voorziet het pand van de benodigde stabiliteit en ondersteuning.

Tijdens de tweede sessie van de opdrachtgevers met architectenbureau ABdVT voor het ontwerp van hun nieuwe villa, kwamen de opdrachtgevers met een ongebruikelijk object als inspiratie. “De meeste mensen nemen een plaatje mee, of een tijdschrift met voorbeelden die ze mooi vinden”, vertelt architect Bart Theunissen. “Maar zij kwamen met een schoen. Daarmee maakten ze meteen duidelijk dat ze een bijzonder huis wilden.”

Reactie op de omgeving

‘Diamond House’, zoals de villa wordt genoemd, is zonder meer een bijzondere woning geworden. De villa staat in het buitengebied van Hilversum en grenst aan het bos. Dankzij de vele schuine vlakken oogt het inderdaad als een diamant. Deze vorm lijkt willekeurig, maar is in werkelijkheid een letterlijke interpretatie van de welstandseis van de gemeente. Die eis stelde dat het gebouw moest reageren op de omgeving. ABdVT gaf daar gehoor aan door de hoogste en laagste punten van de belendende panden diagonaal met elkaar te verbinden. Het lijnenspel dat ontstaat, vormde de basis van het ontwerp. “Dankzij deze lijnen ontstaat een hele spannende vorm die heel goed in de bosrijke omgeving past, mede dankzij de Burned Wood gevelbekleding”, aldus Theunissen, die Diamond House samen met collega Karin Vermaat ontwierp.

De overige lijnen in de woning zijn ook volledig afgestemd op de omgeving, stelt de architect. Zo staat de villa niet haaks op de weg, maar is het precies oost-west georiënteerd met de voorgevel aan de westzijde. “De woning opent zich voornamelijk naar de achterkant toe dankzij een gevelbrede pui op de begane grond en op de verdieping. De villa grenst aan die zijde aan het bos, dus daar zit de grootste kwaliteit van het gebouw. Als de zon ’s avonds in het westen staat, is er dankzij de oost-west oriëntatie meer ruimte voor de zon om langs de woning heen in de achtertuin te komen.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.