Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Direct verder bouwen met de Dycore Kant & Klaar vloer

Op project Hofwijk fase 2b in Mijnsheerenland zijn zes rijtjeswoningen voorzien van een nieuw type vloer voor de eerste en tweede verdieping. Geen gewone kanaal- of breedplaatvloeren. Het betreft de innovatieve Dycore Kant & Klaar vloer van De RuwBouw Groep. Een 22 centimeter dikke, massieve vloer waarin zich een compleet installatienetwerk uitstrekt.

In antwoord op de vraag naar een verbeterslag op het gebied van prefabricage, besloot De RuwBouw Groep haar kennis van prefab betonnen systeemvloeren samen te brengen met de kennis van installaties voor W+E van leverancier van leidingsystemen DYKA. Het resultaat is de Dycore Kant & Klaar vloer. In de prefab vloer – maximaal 3,5 meter breed en 5,4 meter lang – zijn de leidingen voor onder andere elektriciteit, tapwater en cv, riolering en mechanische ventilatie fabrieksmatig al aangebracht. Een afwerkvloer is niet meer nodig. De vloer wordt daarmee tapijtklaar geleverd op de bouwplaats. Een breed toepasbare, praktische methode voor seriematige woningbouw waarmee elke bouwer en installateur uit de voeten kan.

Nu de cruciale vraag: werkt het ook in de praktijk? In het ontwikkelingstraject ging De RuwBouw Groep op zoek naar partners met een project waarin de eerste Dycore Kant & Klaar vloer kon worden toegepast. Die primeur viel ABB Bouwgroep uit Sliedrecht eerder dit jaar ten deel. Bij twee eengezinswoningen van het project Ackerswoude De Brink in Pijnacker werd het product succesvol ingezet voor de verdiepingsvloeren.

Tweede pilotproject

VORM Bouw durft bij het tweede pilotproject nog een stapje verder te gaan. Op nieuwbouwproject Hofwijk fase 2b in Mijnsheerenland zijn de vloeren voor zowel de eerste als de tweede verdieping van zes rijtjeswoningen uitgevoerd met de innovatieve vloerelementen. De aannemer uit Papendrecht ging daarbij niet over één nacht ijs. Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering werd een proefopstelling van de constructie neergezet. Werkvoorbereider Martine Stuij-Terpstra legt uit: “Normaal gesproken vormen breedplaten hier de verdiepingsvloer. Het voordeel van de Dycore Kant & Klaar vloer is dat het installatiewerk er al in zit. Voor ons een wereld van verschil. Dat wilden we eerst zien.”

Hoge maatvastheid

Wat opvalt, is de hoge maatvastheid van het product. Dat betekent per definitie efficiënt werken op de bouw, met minder fouten en faalkosten. Wat weer resulteert in een gegarandeerd hoge kwaliteit. Maar alles moet wel passen en dus ruim van tevoren bekend zijn. Aan last minute koperswensen is gedacht; die kunnen via loze leidingen of randzones nog worden ingewilligd. “We zijn weliswaar meer tijd kwijt in de voorbereiding van de vloer en het leidingentraject”, vervolgt Stuij-Terpstra, “maar die tijd winnen we terug in de uitvoering op de bouwplaats.”

Tijdwinst

Want wie voorman Remco van den Beemd een paar maanden geleden zou hebben verteld dat hij binnen 20 minuten over een volledige verdiepingsvloer kan beschikken, was door hem voor gek verklaard. Inmiddels heeft hij met eigen ogen kunnen zien dat het mogelijk is. “Meer tijd is er niet nodig om drie Kant & Klaar vloerelementen vanaf de vrachtwagen te verwerken tot de verdiepingsvloer van één woning. Daarna hoeft de installateur alleen nog te koppelen.” Een koppelingsmethodiek afkomstig van leverancier en medeontwikkelaar DYKA koppelt installaties eenvoudig, snel en zonder gereedschap.

Droog bouwen

De echte winst – van al gauw twee weken – behaalt Van den Beemd echter uit de droge bouwmethodiek. “Op het moment dat je een afwerkvloer aanbrengt op een breedplaatvloer, heb je te maken met bouwvocht. En moet je droogtijd inbouwen voordat je de plafonds kunt spuiten. Ofwel, er kan ruim een week niemand in de woning. Met de Dycore Kant & Klaar vloer kunnen we direct verder bouwen. Een afwerkvloer is niet meer nodig (wat 7 centimeter extra verdiepingshoogte oplevert, red.) en ook het onderstempelen kan helemaal achterwege blijven. De doorlooptijd kan verder omlaag, wat weer gunstig is voor omzet, bouwplaatskosten en woningkopers.”

Afwerkniveau

Kwalitatief gezien zijn er zeker ook voordelen te noemen. “Het gebruik van deze vloer resulteert in een hoog afwerkniveau. Door de goed sluitende vloerdelen hebben we zeer strakke plafonds voor het spuitwerk. Er zitten geen raveelijzers in het zicht. Bovendien is de vloer slechts 22 centimeter dik in plaats van de gangbare 30 centimeter (inclusief afwerkvloer). Dat scheelt een laag  metselwerk.” De installaties zijn prefab aangebracht en zijn dus beschermd. De kans op beschadigingen is daarmee nihil.

Het debuut van de Dycore Kant & Klaar vloer op het project van VORM Bouw is een aangename eerste kennismaking. “Wat mij betreft een product met toekomst”, besluit Van den Beemd. Koren op de molen van De RuwBouw Groep, die ernaar streeft om op termijn ook de beganegrondvloer en de wanden – kortom, het gehele casco – volgens deze bouwmethode samen te stellen.

De RuwBouw Groep
Postbus 97
3840 AB Harderwijk
T: +31 (0)341 464 000
www.drbg.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.