Ga naar hoofdinhoud

Drijvende woningen te water gelaten in Rotterdam

drijvende woningen

De eerste twee van achttien drijvende woningen zijn te water gelaten in de Rotterdamse Nassauhaven. De woningen van Public Domain Architecten en Team Havenloft zijn vrijwel volledig gebouwd op de voormalige scheepswerf van “Verolme” in IJsselmonde door aannemer BIK bouw. Per kraanschip zijn ze overgebracht naar het havenbekken.

Havenlofts Nassauhaven begon een aantal jaar geleden als een prijsvraag. Wat volgde was een idee en ontwerp van Public Domain Architecten voor drijvende woningen. Het door Team Havenloft ontwikkelde bouwplan is nu werkelijkheid geworden. De Nassauhaven is veranderd van een ongebruikt havenbekken, in een plek met waterwoningen en een natuurvriendelijke oever.

Bekijk hier een verslag van de te water lating van TV Rijnmond:

Verscheping naar Nassauhaven

BIK bouw heeft de eerste bijzondere Havenlofts verscheept van de bouwlocatie aan de rand van Rotterdam naar de Nassauhaven.

De afgelopen maanden is er door BIK bouw en partners gewerkt op het ‘Verolmeterrein” in Rotterdam-IJsselmonde om de woningen gereed te maken voor transport. Op de werfkade zijn de woningen prefab gerealiseerd. Hierdoor is de overlast voor de omwonenden in de Nassauhaven zeer beperkt.

Lees ook:

Bijzondere mijlpaal

De dag van de verscheping is een bijzondere mijlpaal voor het project. Al vroeg in de ochtend werden de eerste twee woningen op het transport-/kraanschip de “Missing Link” gehesen om vervolgens over de Nieuwe Maas af te varen naar de Nassauhaven. Voor de Nassaubrug zijn de woningen, voor de allereerste keer, te water gelaten en met sleepboten naar hun uiteindelijke waterkavel gebracht.

drijvende woning

Afbouw en oplevering

In de komende weken worden de zes woningen in de Nassauhaven verder afgebouwd om daarna opgeleverd en overgedragen te worden aan de kopers. In de tussentijd wordt er op de productielocatie alweer gewerkt aan de volgende zes Havenlofts, die naar verwachting in de zomer hun weg naar de Nassauhaven zullen vinden.

Eerste drijvende woonwijk Rotterdam

Dit bijzondere project, bestaande uit 18 Havenlofts die allemaal zijn verkocht, is de eerste kleinschalige drijvende woonwijk van Rotterdam. De woningen liggen afgemeerd aan twee meerpalen en bewegen mee met eb en vloed. De woningen bundelen duurzaamheid en woonkwaliteit. Elke Havenloft is gebouwd met milieu- en mensvriendelijke materialen, heeft een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, wekt warmte op via een biomassa-warmte-installatie en is voorzien van pv-panelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *