Ga naar hoofdinhoud

Eerste energieneutrale parkeergarage

Bouw energieneutrale parkeergarage

Bij het NS-station Driebergen-Zeist wordt een energieneutrale parkeergarage gerealiseerd. De garage zou de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland worden. Begin 2017 zal worden gestart met de bouw.

Het stationsgebied van Driebergen-Zeist wordt de komende jaren volledig vernieuwd. Aan de Stegge Twello en dochterbedrijf Continental Car Parks zijn daarbij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwe parkeergarage. De parkeergarage met een capaciteit van 600 parkeerplaatsen wordt in nauwe samenwerking met architectenbureau Groosman uit Rotterdam gerealiseerd.

Beperken van de energievraag

Aan de Stegge Twello heeft een installatie-concept ontwikkeld ten behoeve van de nieuwe parkeergarage welke op basis van normaal gebruik in combinatie met een hoog comfort- en veiligheidsniveau over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Bij het ontwerp is maximaal aandacht besteed aan het beperken van de energievraag van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt lokaal op een duurzame manier opgewekt. Dit maakt het mogelijk om de eerste CO2-neutrale en energieneutrale parkeergarage van Nederland te realiseren.

Vernieuwing stationsgebied

Het station Driebergen-Zeist is gelegen in het hart van de provincie Utrecht, op de grens van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist. In het huidige stationsgebied moeten auto’s vaak lang wachten voor de overweg. Dat zal veranderen met de komst van een onderdoorgang onder het spoor en de aanpassing van omliggende wegen en fietspaden. Daarnaast verdubbelt ProRail het spoor bij het station, zodat er ruimte ontstaat voor meer treinverkeer. De stads- en streekbussen krijgen nieuwe haltes en er komt een parkeergarage en een ondergrondse fietsenkelder. De metamorfose van het totale stationsgebied duurt tot 2020.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *