Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Efficiënt houtontwerp voor bouw kerk

Bij de bouw van de Immanuel kerk in Keulen moesten de constructiekosten en -tijd zo laag en kort mogelijk worden gehouden. Daarnaast was het doel om een architectonisch verfijnd gebouw te bouwen. Het resultaat is een houten constructie, waarbij houtproducten van Metsä Wood zijn gebruikt.

Architecten Sauerbruch Hutton uit Berlijn wonnen met hun concept de opdracht tijdens de architectuurwedstrijd. ‘Naast de architectonische vereisten, was het bijzonder belangrijk om het zeer beperkte budget van de Immanuel kerk in de gaten houden’, zegt Maria Schmitt, technisch verkoopcoördinator Metsä Wood Deutschland GmbH. ‘Om deze reden zijn alle houten onderdelen die gedurende dit project zijn gebruikt, ontworpen voor maximale kosteneffectiviteit.’

Kerto gelamineerd fineerhout

Voor de Duitse kerk zijn innovatieve houtproducten, zoals Kerto gelamineerd fineerhout gebruikt. De precieze en zeer gedetailleerde productie van de houten elementen die tijdens het project zijn gebruikt, maakten het mogelijk om de individuele onderdelen snel ter plekke te installeren. Als resultaat was de constructietijd relatief kort en werd de kerk in minder dan een jaar voltooid. Tegelijkertijd werden de constructiekosten verlaagd door het gebruik van hout: met een totaalbudget van 3,7 miljoen euro, werd het project binnen het budget voltooid.

Ribbenconstructie

Het gebouw heeft een duidelijke structuur en het interieur van de kerk is licht, stil en warm. Dit ontwerp is het resultaat van een simpel lastdragend systeem dat direct zorgt voor ruimte en dat bestaat uit een ribbenconstructie die is gemaakt van balken van gelamineerd fineerhout. ‘De zichtbare houtconstructies springen in het oog. Het Kerto gelamineerde fineerhout heeft geen extra bekleding nodig, wat betekent dat het voldoet aan de hoge architectonische vereisten die we wilden bereiken met betrekking tot het oppervlakgevoel, de esthetische vorm en het binnenklimaat’, aldus Maria Schmitt.

Gekleurde houten lamellen

De voorgefabriceerde houtfineerelementen zijn met witte was afgewerkt. Een tegenwicht wordt geboden door de voorwand van het kerkinterieur: het orgel is verbogen achter een wand van gekleurde houten lamellen. Het 11 meter hoge schip kan indien nodig worden verlengd, door de vleugels te openen met de houten vouwwanden. Dit type constructie maakt het mogelijk om de ruimte op verschillende manieren te gebruiken. Het kerkinterieur dankt zijn helderheid ten eerste aan het dakraam, een lichtkoepel boven het altaar, en ten tweede aan het paneel van matglas achter de oplopende galerij.

Het houtontwerp van de Immanuel kerk ontving onder meer de Duitse prijs voor houtconstructie 2015. Ook internationaal was er erkenning: in 2015, stond de Immanuel kerk op de short-list voor de Mies van der Rohe prijs, een gerenommeerde Europese prijs voor moderne architectuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.