Ga naar hoofdinhoud

Experiment nutsvoorzieningen moet vertraging bouw voorkomen

plug-and-play huisaansluiting

Mogelijk zijn logistieke problemen in de woningbouw rondom het installatieproces in de nabije toekomst verleden tijd. In Enschede is een namelijk pilotproject van start gegaan met een plug-and-play woningaansluiting van elektra en data. Hierdoor zijn netbeheerder en bouwer niet meer van elkaar afhankelijk en kan een installateur zonder problemen al vroeg in het bouwproces verlichting en verwarming realiseren.

Alle partijen die betrokken zijn bij de woningbouw willen de productie van nieuwe woningen versnellen om te voldoen aan de grote vraag. Toch blijft de productie achter en dat ligt voor een belangrijk deel aan de complexiteit op de bouwplaats zelf. Bouwers, installateurs en nutsbedrijven zijn van elkaar afhankelijk en zitten elkaar vaak in de weg, zeker in stedelijke gebieden. Een brede coalitie van partijen start volgende maand met een pilot om de complexiteit in het installatieproces grotendeels op te lossen: een plug-and-play woningaansluiting van elektra en data.

Standaardmodule als woningaansluiting

Het idee is simpel: stel dat de woningaansluiting op elektra een standaardmodule is, die je al voor de bouw veilig kunt plaatsen en waarop installateurs plug-and-play kunnen aansluiten? Dat zorgt er ten eerste voor dat netbeheerder en bouwer niet meer van elkaar afhankelijk zijn, elkaar niet in de weg lopen en aan hun eigen planning kunnen vasthouden. Ten tweede kan een installateur in een vroeg stadium in de bouw moeiteloos verlichting en verwarming realiseren, wat bijdraagt aan de kwaliteit van het bouwen, zeker in het najaar en de winter.

Soepeler bouwproces

Het idee is opgepakt door onder meer Löwik Installatietechniek, Eaton Industries en C&S Benelux in een pilotproject bij De Boddenkamp in Enschede. Hier legt de netbeheerder al voor de plaatsing van de woningcasco’s een hoofdaansluiting met een slimme meter aan. Vervolgens plaatst de bouwer het woningcasco met de installatiemodules. Direct daarna kan de installateur de elektrotechnische installatie aansluiten. De hoofdzekering inclusief de slimme meter komt door deze werkwijze in een put buiten de woning te liggen. Deze oplossing is niet alleen technisch slimmer, maar zorgt ook voor een soepeler bouwproces omdat traditioneel samenlopende werkzaamheden nu volledig ontvlochten worden.

Experiment

De plug-and-play woningaansluiting bij het pilotproject in Enschede is technisch nog niet volledig uitgekristalliseerd. Vooralsnog gaat het om een experiment bij één woning, waarbij met reeds bestaande techniek een nieuwe oplossing is bedacht. Nadat de testresultaten bekend zijn, zal de pilot herhaald worden bij meerdere woningen. Hierbij is het volgens Löwik Installatechniek mogelijk dat, afhankelijk van de testresultaten, de configuratie wordt aangepast. Zo is het denkbaar dat er meerdere woningen op een module worden aangesloten, of dat de slimme meter alsnog in de woning geplaatst wordt. Ook zijn er plannen om in de toekomst de wateraansluiting te integreren in het concept.

Beter samenwerken

Volgens Löwik Installatietechniek is het belangrijkste doel van het experiment uit te vinden hoe bouwers, installateurs en netbeheerders beter kunnen samenwerken. Ondanks het experimentele karakter van het project, is dan ook een belangrijke eerste stap op weg naar een oplossing voor de belemmerende complexiteit van de bouwplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Experiment nutsvoorzieningen moet vertraging bouw voorkomen

 • rb

  @ F. van de M, In mijn beleving heeft u heden ten dage een vastzittende caps lock.

 • F. Van de M

  @P. NIJMAN:
  VRAAGJE: WAT IS IN UW BELEVING ‘VROEGER’?
  IK WERK AL ENIGE TIJD IN DE BOUW (VA 94) EN KAN ME GEEN ANDERE SITUATIE HERINNEREN. IN MIJN BELEVING HADDEN WE TOEN DEZELFDE PROBLEMEN. HET IS MIJNS INZIENS OOK REGIO GEBONDEN (IN DE RANDSTAD GAAT HET MOEIZAMER) EN OOK MOETEN WIJ SOMS DE HAND IN EIGEN BOEZEM STEKEN DOOR ONZE EIGEN AFSPRAKEN NA TE KOMEN MET DE NUTS. WE INFORMEREN HEN HEEL MAKKELIJK VEEL TE LAAT EN ZORGEN ERVOOR DAT ZIJ HUN WERK NIET OPTIMAAL KUNNEN DOEN.

 • ph. nijman

  Het is een beetje vreemd dat er een landelijk probleem is met NUTS-aansluitingen. Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger dit soort problemen had met niet-beurs genoteerde GEB’s.
  Is de neo-liberale heilstaat vergeten wat de betekenis van NUTS is? Vroegah, je vroeger had je nog Commer-busjes, groen met gele band, waar grondwerker inzaten die zelf een sleuf groeven. Nu is het haast allemaal onderdeel van Volker Wessels en zijn de dames en heren van de NUTS met van alle bezig, behalve met werkzaamheden voor het algemeen nut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *