Ga naar hoofdinhoud

Experimenten met drijvend bouwen

Opening Aqua Dock

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is deze week Aqua Dock geopend. Aqua Dock is een innovatieve en experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen. De experimenteerlocatie bestaat uit een drijvende bouwsteiger met daaraan waterkavels waar verschillende experimenten kunnen worden verricht.

Drijvende woningen en hotels

Deze locatie voor innovaties op het water vervult een belangrijke rol in de Rotterdamse ambitie om pionier te zijn op het gebied van stedelijke klimaatadaptatie en slimme groene havens. Het tonen van en werken aan de ontwikkeling van nieuwe technieken, producten en prototypes staat centraal. Te denken valt aan een testlocatie voor drijfsystemen, drijvende keringen en een drijvende kas, maar ook aan drijvende woningen, kantoren en een hotel. Daarnaast biedt Aqua Dock kansen voor crossovers met de op RDM aanwezige maritieme sector.

De eerste huurders binnen Aqua Dock zijn het consortium Houtdok o.l.v. TNO en Urban Green.  ‘Aqua Dock is dé kraamkamer voor waterinnovatie. Ondernemers en het regionale onderwijs tonen veel belangstelling voor de waterkavels, we zijn volop met hen in gesprek’,  zegt Jaap Peters, projectleider Aqua Dock.

Aqua Dock is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Experimenten met drijvend bouwen

  • Peter van Heun

    Ben benieuwd of die drijvende woningen en kantoren ook onder het Bouwbesluit gaan vallen gezien de recente ontwikkelingen bij woonboten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.