Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Meer fietsparkeergarages in Amsterdam

Onder het Gustav Mahlerplein aan de Zuidas is een nieuwe fietsparkeergarage geopend met plaats voor 3.000 fietsen. De fietsparkeergarage is in 11 maanden tijd gerealiseerd door bouwbedrijf BAM. Het ontwerp is van Paul van der Ree van studioSK. Kleurrijke panoramavensters, afbeeldingen van componisten op glasvensters en lichtlijnen op de plafonds geven de parkeergarage een veilig en sociaal gevoel.

Ondergrondse waterberging

Door een slimme aanpak is de bouwhinder van de nieuwe fietsparkeergarage beperkt gebleven. Zo is het dak van de fietsparkeergarage al snel geplaatst, waardoor het bovenliggende plein al kon worden ingericht, terwijl de werkzaamheden ondergronds vrijwel ongemerkt doorgingen. Ook is een ondergrondse waterberging gerealiseerd, die bij hevige regenval 750 m3 regenwater kan opvangen.

Royale entree en veel licht

De fietsparkeergarage heeft een royale entree, veel licht en de ruimte is overzichtelijk. Niets wijst erop dat je je in een ondergrondse ruimte bevindt. Een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare plaatsen is zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. Fietsers kunnen hierdoor snel en makkelijk een stallingsplek vinden. Deze innovatie is onderdeel van het programma Beter Benutten van de metropoolregio Amsterdam.

Uitbreiding fietsparkeerplaatsen

Vanwege het snel groeiende aantal fietsers dat station Amsterdam Zuid aandoet, wordt het aantal stallingsplaatsen de komende jaren uitgebreid. Begin 2017 wordt aan de noordzijde van het station gestart met de realisatie van een derde ondergrondse fietsparkeergarage met  3.500 plaatsen. Uiteindelijk groeit het aantal fietsparkeerplaatsen rond station Amsterdam Zuid naar 15.000. Fietsers kunnen hun fiets er 24 uur gratis bewaakt stallen.

Beeld: BAM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.