Ga naar hoofdinhoud

Flexibel gebouw dat tegen een stootje kan

Incubatorcentrum in Wageningen

Plus Ultra, oftewel ‘steeds verder’, is het motto van het incubatorcentrum in Wageningen. Het symboliseert de ambitie tot innoveren. Dat gebeurt in labs, kantoren en technohallen in een flexibel gebouw dat een stootje kan hebben. Robuust en toch fijnzinnig gedetailleerd. Hoe kwam dit gebouw tot stand?

Eikenhouten trappen

De mysterieuze houten lattengevel geeft nog niet veel prijs van het nieuwe incubatorcentrum Plus Ultra in Wageningen. Dat verandert als je binnenkomt in het ruime atrium met de statige betonnen zuilenrijen. Meanderende eikenhouten trappen verbinden de ontmoetingsruimten die uitnodigen tot samenwerken. Dat is namelijk één van de doelstellingen van het incubatorcentrum: zorgen dat start-ups en gevestigde bedrijven in de agri- en foodindustrie elkaar vinden om verder te werken aan innovaties. Plus Ultra is door Kadans Science Partner ontwikkeld op de universiteitscampus van Wageningen University & Research Centre. Door zijn opvallende architectuur in relatie tot het gebruik was het project genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 in de categorie Stimulerende Omgevingen. Plus Ultra behaalde uiteindelijk de derde plek. Architecten Bert Muijres en Roy Pype van Wiegerinck architectuur stedenbouw Arnhem koesteren de liefde voor het maken en dat zie je aan de perfectie in de detaillering.

Glazen binnenwanden

Aan het atrium grenzen de vijf bouwlagen. Per twee bouwlagen is er een dubbelhoge zone met bijzondere werkplekken, ontmoetingsruimten en vergaderfaciliteiten. De vergaderzalen hangen ten opzichte van het atrium enkele meters terug aan stalen trekstangen, zodat er geen extra kolommen in de onderliggende ontmoetingsruimte nodig zijn. De bovenste drie bouwlagen zijn flexibel indeelbaar door de huurders en naar keuze als lab of als kantoor te gebruiken. De onderste twee bouwlagen zijn bedoeld voor gezamenlijke functies zoals het café en voor de technolabs, hoge labruimtes waar heavy-duty onderzoek kan plaatsvinden. Via de roldeuren in de gevels kunnen fabrieksattributen en containers naar binnen worden gereden. Ook zijn er voorzieningen voor het plaatsen van eigen installaties voor testopstellingen. Door de glazen binnenwanden is het gebouw heel transparant. Rond het atrium is de beglazing gevat in slanke, massiefstalen (renovatie)profielen. Omdat het atrium een zelfstandig brandcompartiment is, is alle beglazing rondom het atrium brandwerend uitgevoerd. Elke bouwlaag is ingedeeld in twee aparte brandcompartimenten. Zo was geen sprinklerinstallatie nodig….

Het hele state-of-the-artikel over het incubatorcentrum in Wageningen staat in Bouwwereld 06, die 28 juni is verschenen.  

Dit artikel in Bouwwereld valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.