Ga naar hoofdinhoud
Fundering

Geen tekort heipalen, als je ze op tijd bestelt

Er is geen tekort aan prefab betonnen heipalen, als je ze maar tijdig bestelt. Dit is de boodschap van Jan-Willem Blaauboer van IJB-groep, een producent van heipalen en lid van AB-FAB, de Associatie van Fabrikanten van constructieve elementen.

Volgens Blaauboer hebben de producenten van betonnen prefab heipalen voldoende capaciteit om te voldoen aan de grote vraag die is ontstaan. “Ja, de orderportefeuille is goed gevuld. Echter, er is in de media een gekte ontstaan over schaarste en lange levertijden en daar herkennen wij ons niet in”, aldus Blaauboer. Er is volgens hem geen sprake van een tekort. Wel is het zo dat in het geval van wijzigingen op het laatste moment aan het ontwerp van de heipaal vertraging ontstaat.

Bestel tijdig heipalen

Blaauboer waarschuwt voor afnemers die te snel geleverd willen hebben en heipalen bestellen die dan maar niet aan de regelgeving voldoen. “Een heipaal is geen postorderproduct. Vandaag besteld en morgen in huis.” Er is een groei aan bedrijven die over onvoldoende kennis beschikken, geen CE-markering met prestatieverklaring voeren en toch leveren. De regelgeving is daar duidelijk in.

Blaauboer heeft een duidelijke boodschap voor de afnemers. Bestel tijdig, dan kan op tijd worden geleverd en worden vertragingskosten bespaard. Let ook op de CE-markering en prestatieverklaring zodat onnodige risico’s op falen en ongewenste aansprakelijkheden worden voorkomen. Niemand zit te wachten op onveilige constructies en ook niet op het versterken van funderingen; een kostbare aangelegenheid.

Toelichting op de regelgeving

Om heipalen met CE-markering te kunnen leveren moet de producent beschikken over een productiecontrolesysteem, zoals dit is omschreven in de norm. In het Bouwbesluit is daarom ook een verbod opgenomen om deze producten zonder CE-markering in de handel te brengen. Daarmee neemt zowel de producent als de afnemer enorme risico’s. Hoe weet je welke eigenschappen gegarandeerd (moeten) worden?

Het omzeilen van deze wettelijke verplichting is een economisch delict. De verwerker van het product komt bovendien in een ongewenste aansprakelijkheidspositie terecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Geen tekort heipalen, als je ze op tijd bestelt

  • Leon

    Klopt. Maar als aannemer heb je dan eigenlijk twee opties: kies ik voor m’n eigen belang met het risico dat ik het proces voor de rest van Nederland verstoor, of houd ik me netjes aan de ongeschreven etiquette met als gevolg dat ik zelf problemen heb met m’n planning? Natuurlijk zal die aannemer dan voor z’n eigen belangen kiezen. Hoewel het niet gewenst is (dat blijkt wel) kun je ‘m dat in alle eerlijkheid toch ook moeilijk kwalijk nemen…

  • Jan

    @Roelof: Ja, dat zeg jij. En dan zegt de fabrikant in dit artikel: Bestel op tijd, anders ben je te laat. Die twee laten zich niet combineren.

    Als je altijd bij opdracht bestelt, en je krijgt 1 keer te laat geleverd, en de fabrikant stelt dat je dan maar eerder moet bestellen, wat doe je dan? Eerder bestellen. En dat gaat iedereen dan doen, en dus krijg je taferelen zoals jij beschrijft. Maar voor de aannemer is het eenvoudig: Liever annuleren dan stilliggen.

  • Roelof

    @Jan: ik weet natuurlijk ook wel dat je heipalen als eerste nodig hebt en die direct moet bestellen bij opdracht maar doe dat bij opdracht zodat de leverancier/heier ook weet dat het uitgevoerd kan worden zodra het geleverd wordt. Nu wordt er bij de offerte aanvraag al besteld terwijl er helemaal nog geen opdracht ligt met als gevolg grote kans op annulering. Al verscheidene keren meegemaakt dat heiwerk ineens 6-8 weken eerder kan worden uitgevoerd dan eerst aangegeven doordat er heiwerk werd geannuleerd wat toch geen opdracht bleek te worden. Gebeurt steeds vaker.

  • Jan

    @Leon: Helemaal mee eens. Ik reageerde dan ook niet meteen op jou, maar op Roelof, die suggereerde dat als iedereen maar wat later zou bestellen, er geen probleem zou zijn.

    Overigens: PIR-platen van standaard afmetingen laten zich nog eenvoudig hamsteren en opslaan, maar heipalen?

  • Leon

    @Jan
    Klopt helemaal, maar zeker bij funderingspalen heb je een groot manco: je hebt ze als eerste nodig. Zeker bij een aanbesteding is het vaak zo dat de aannemer al snel moet beginnen na contracteren om de oplevering te halen. Voortrekken in de werkvoorbereiding kan dan dus niet. Dat blijft gewoon lastig, de planning staat dan direct onder druk.

  • Jan

    Het werkt natuurlijk 2 kanten op:

    Een aannemer bestelt altijd ongeveer op hetzelfde moment. Totdat hij een keer de boot mist, en de hele bouw vertraging oploopt omdat er niet geleverd kan worden. En dan verschijnt er een artikel als dit: ‘er is helemaal geen tekort, als je maar op tijd bestelt’.

    Dan is er maar 1 logische actie: voortaan eerder bestellen.

  • Leon

    @Roelof
    Heb een beetje het idee dat bij de PIR-isolatie hetzelfde heeft gespeeld. Er was een zeker leverprobleem, met als gevolg dat iedereen begint te hamsteren en de problematiek alleen maar groter wordt. Ik heb nog nooit zoveel PIR in opslag zien liggen bij bouwmaterialenhandels, aannemers en op bouwplaatsen als in de periode van het tekort.

  • Roelof

    Lange levertijden zijn ook niet nodig als iedereen gewoon normaal doet en pas besteld bij opdracht. Er worden tegenwoordig al palen besteld als het project zich nog in het offertestadium bevindt. Die palen worden dan later, als het werk niet is gegund, weer geannuleerd. Gevolg; veel onrust en levertijden die lang lijken maar het dus niet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.