De eerst paal is geslagen voor de geïntegreerde bouw van Het Platform (voorheen Zuidgebouw) en het nieuwe bus-tramstation van de Uithoflijn. Het concept gaat uit van een MicroCity: een gebied met een gemengde samenstelling van wonen, werken en voorzieningen binnen loopafstand. Het Platform omvat in totaal circa 18.500 m2 bruto vloeroppervlak.
Eind 2015 heeft de gemeente Utrecht deze ontwikkeling gegund aan ABC Planontwikkeling met Westplan Investors NV. Architect is VenhoevenCS architecture+urbanism. De bouw wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek en Combinatie BAM Uithoflijn.
Constructieve integratie
Met de ondertekening van de contracten tussen de ontwikkelaar, gemeente, provincie en aannemer een jaar geleden is het mogelijk gemaakt dat Het Platform en het bus-tramstation gelijktijdig gebouwd kunnen worden. Door de constructieve integratie wordt de helft minder staal en beton gebruikt, wat duurzamer is en bovendien voor minder bouwoverlast zorgt. Ook wordt de ruimtelijke kwaliteit op de perrons vergroot, doordat er minder en dunnere kolommen komen.
Het bovenliggend gebouw Het Platform is ontworpen als een slimme en duurzame MicroCity, gericht op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving, met veel licht, lucht en groen. Het project wordt in 2018 opgeleverd, inclusief de onderliggende bus-tramterminal. De eindbelegger voor dit gebouw is Delta Lloyd Levensverzekering NV.
Gezonde verstedelijking
Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied van de gemeente Utrecht: ‘Ik ben trots op wat de betrokken partijen hier hebben gerealiseerd. Het is een zeer ambitieuze en complexe opgave geweest om binnen een jaar klaar te zijn voor het slaan van de eerste paal. En het is ons gelukt. We zijn hier een gebied aan het ontwikkelen voor de toekomst met grote betekenis voor de stad en de bewoners. Het Platform past met haar groene daken en duurzame ontwerp in de gezonde verstedelijking van het centrum die we hier gaan realiseren.’
Huurappartementen
Met Delta Lloyd als eindbelegger zullen circa 200 huurappartementen worden ontwikkeld, waarbij in de onderliggende twee lagen aanvullende voorzieningen worden gerealiseerd, zoals een fitnessstudio, restaurant, een loungebar, vergader-/ontmoetingsruimten en dienstverlening (van klussenhulp tot mobility-services) voor bewoners en bezoekers. Deze voorzieningen zijn vrij toegankelijk en dragen bij aan zowel het planconcept als aan de omgeving. De bewoner deelt de faciliteiten die het gebouw biedt met zijn medebewoners, zoals een gezamenlijk dakterras en binnentuin, en met bezoekers uit de rest van de stad, zoals de fitnessstudio, het restaurant en een openbaar terras.