Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Geperforeerde gevel met rozenpatroon

Het gebouw van het Rozen Museum in Beijing is bedekt met een zachte, roestvrijstalen gevel van 300 meter lang en 17 meter hoog, geperforeerd met een patroon van rozen. Rozen en sierteelt hebben een lange geschiedenis in China. Om deze geschiedenis en de cultuur rondom rozen in Beijing te tonen, heeft NEXT architects een grootschalig, nieuw museumgebouw ontworpen.

Het Rozen Museum van Beijing, geopend op 23 mei 2016, is de belangrijkste locatie voor de Internationale Rozen Conventie 2016 van de World Federation of Rose Societies (WFRS), waaraan meer dan dertig landen deelnemen. In dit rozenpark van 100 hectare worden meer dan tweeduizend soorten rozen getoond aan het publiek.

Chinese binnenplaatsen

De losse ‘huid’ van het museum creëert vier halfopen binnenplaatsen tussen de gesloten kern van het gebouw en de gevel, waar het rozenpatroon zorgt voor een indrukwekkend spel van licht en schaduw. De manier waarop de open ruimte wordt omarmt en omsloten door de bouwelementen, doet sterk denken aan de traditionele Chinese binnenplaatsen. In de avond keert het gebouw juist om: de gevel licht op en worden de bloemvormige schaduwen juist naar buiten geprojecteerd.

Semi-transparante gevel

Het ontwerp was geselecteerd tijdens een internationale competitie in 2014 en viel op door de manier waarop het traditie en vernieuwing bij elkaar brengt. Het ontwerp voor het Rose Museum van NEXT architects herneemt het thema van de binnenruimte en speelt met deze scheidingen door een nieuwe versie van de traditionele Chinese binnenplaats te creëren waar de semi-transparante gevel een relatie met de omgeving aangaat, in tegenstelling tot de gesloten binnenwereld in het dichte deel van het gebouw.

John van de Water, partner bij NEXT architects vertelt: ‘De grootste uitdaging bij het Rose Museum was het vinden van een moderne Chinese identiteit voor een gebouw dat zo sterk verbonden is met de Chinese cultuur en traditie.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.