Ga naar hoofdinhoud

Gevel met 13.000 keramische tegels

De gevels van woontoren De Verkenner in Utrecht worden bekleed met 13.000 keramische tegels. De woontoren is ontworpen door Mei architects and planners. Op de tegels staan dichtregels, ontworpen door kunstenaar Milou van Ham en dichter Tsead Bruinja. De tegels worden geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum.

Woongebouw van 50 meter hoog

In 2012 kreeg Mei architects and planners de opdracht van woningcorporatie Mitros om een woontoren voor ongeveer 100 woningen te ontwerpen aan het 5 Mei plein in Utrecht. Omdat Kanaleneiland een van de Vogelaarwijken was is er een groot transformatieprogramma opgezet om de wijk op te fleuren. Het woongebouw van 50 meter hoog is goed zichtbaar vanaf de A2 en fungeert als entreegebouw voor Kanaleneiland. In de woontoren komen ongeveer 100 woningen. De oplevering van de toren is gepland voor het eerste kwartaal van 2016.

Betonnen elementen waarin tegels zijn opgenomen

De gevel van de woontoren De Verkenner wordt bekleed met betonnen elementen waarin tegels zijn opgenomen. In totaal worden er 13.000 tegels geproduceerd. De keramische tegels van 150 x 400 mm worden verticaal geplaatst en in de betonnen gevelelementen meegegoten. De teksten zullen over de hele gevel, ook aan de onderzijde van de balkons en het overstek leesbaar zijn. De panelen zijn donkerbruin en de tegels zijn aardeoranje. Koninklijke Tichelaar in Makkum heeft de tegels in productie genomen.

Mei architects and planners maakt zich als architectenbureau sterk voor kunsttoepassingen in gebouwen. Voor dit project met de keramische tegels heeft Mei zelf opdracht gegeven. De combinatie van architectuur en tekst leidt tot onverwachte ervaringen. Door de betekenis van de tekst te verbinden met herkenbare zaken in de buurt wordt het gebouw eigen gemaakt.

Historie Rozeneiland

Milou van Ham heeft samen met dichter Tsead Bruinja de zestien tegelregels geschreven. De tekst is ritmisch te lezen als een lied met een couplet en refrein. In de teksten staan familie-, buren en vriendenrelaties centraal. De titel en frase ‘Rozen en beton’ verwijst naar Rozeneiland, een van de vroegere namen van Kanaleneiland

Beeld: Mei architects and planners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *