Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glasvezel bezig aan opmars in Nederland

Reggefiber is al enige tijd bezig om zo veel mogelijk huishoudens in Nederland te voorzien van een glasvezelverbinding. Op dit moment hebben 2 miljoen huishoudens toegang tot een glasvezelverbinding en steeds meer huishoudens stappen dan ook over op deze snellere vorm van internet. Maar hoe werkt glasvezel precies en hoe zit het bijvoorbeeld met de aanleg van glasvezel bij nieuwbouwwoningen?

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas waarmee over grote afstanden signalen, zoals beeld en geluid, betrouwbaar en snel verstuurd kunnen worden. Een extra bijzonderheid van glasvezel is dat het uploaden net zo snel gaat als het downloaden. Snelheden tot 500 Mbps zijn met glasvezel internet heel gewoon. Ter vergelijking: dat is ongeveer 2,5 keer zo snel als kabelinternet. Deze snelheden kunnen alleen worden gehaald als jouw woning aangesloten kan worden op het netwerk. Check hier op de site van Vodafone of jouw woning geschikt is voor glasvezel.

Wijk voor wijk worden de glasvezelkabels aangelegd. Eerst wordt gekeken naar de meest geschikte plek voor een aansluitpunt, waarna de kabels worden aangelegd in de straat en worden doorgetrokken naar de woningen. Dat proces heeft er inmiddels voor gezorgd dat meer dan 2 miljoen huishoudens toegang hebben tot een glasvezelverbinding. Daarvan waren in het eerste kwartaal van 2015 ongeveer 737.000 verbindingen daadwerkelijk in gebruik, zo blijkt uit het onderzoek dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ieder kwartaal publiceert.

Grafiek breedband, retailaansluitingen per type

Nieuwbouwwoningen

Maar hoe zit dit bij nieuwbouwwoningen? Uit ervaring blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat hier bij de aanbouw al rekening mee wordt gehouden. Bij Reggefiber is na te gaan welke nieuwbouwwoningen voorzien worden van een glasvezelverbinding. Je kunt als toekomstige bewoner wel al dingen regelen om je nieuwbouwwoning voor te bereiden op glasvezel. Hier een aantal tips.

1. Zorg voor de juiste tv-bekabeling

Voor digitale televisie met een glasvezelverbinding is een UTP-kabel nodig. Deze verbindt het glasvezelaansluitpunt en de digitale tv-box met elkaar. De kabel wordt meestal geleverd door de provider.

2. Plaats een dubbelstopcontact bij de modem

Daarnaast is het handig om een dubbel stopcontact te plaatsen op de plek van het modem. Zo is er voldoende ruimte voor zowel het glasvezelaansluitpunt van Reggefiber en het modem van de provider. In nieuwbouwwoningen zit het glasvezelaansluitpunt meestal in de meterkast.

3. Bepaal vooraf waar je tv wilt kijken

Het is handig om te bedenken in welke ruimtes van het huis tv gekeken zal worden en waar gebruik wordt gemaakt van internet. Zo kan de aannemer bij de bouw alvast lege buizen in de muur plaatsen, waar later de FTP-kabel in weggewerkt kan worden.

4. Zorg voor meerdere decoders

Indien je meerdere tv’s wilt aansluiten, heb je mogelijk ook een aparte decoder of Personal Video Recorder nodig. Deze kun je vaak bij je provider bestellen die je de dienst levert.

Meld je nieuwbouwwoning aan

Glasvezel is dus bezig aan een opmars in Nederland, maar er is nog een lange weg te gaan voordat heel Nederland voorzien is van deze snelle verbinding. Is uw woning nog in aanbouw? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Reggefiber, en vermeld de verwachte datum van de sleuteloverdracht. Zij zorgen er dan voor dat je tijdig een glasvezelaansluiting krijgt. Het enige wat je dan nog te doen staat is het aansluiten en je kunt gebruik maken van het razendsnelle internet!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.