Ga naar hoofdinhoud

Glazen schip op oude brandweerkazerne

Havenhuis Antwerpen

In Antwerpen is op een voormalige brandweerkazerne in neorenaissancistische stijl een eigentijds glazen schip geland, dat met de boeg fier naar voren steekt. Met deze indrukwekkende uitbreiding is het complex geschikt gemaakt voor het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Het Havenhuis is gesitueerd bij het Eilandje aan de rand van de stad. Dit havengebied wordt momenteel getransformeerd tot een gemengde wijk met culturele functies zoals het Museum aan de Stroom. In het Havenhuis zijn de verschillende havendiensten met in totaal zo’n 500 werknemers gehuisvest. De glazen opbouw wijst over het water van het Kattendijkdok in de richting van het stadscentrum en benadrukt de noord-zuidas. Voor de kantoren is een flexibel werkplekconcept ingevoerd met grote open kantoorruimten. In de onderste lagen van de glazen opbouw zijn het restaurant, een auditorium, een foyer en een uitzichtdek gerealiseerd. De bovenste verdiepingen bestaan uit kantoren en de boardroom voor directie en bestuur. Onder het voorplein is een tweelaagse parkeergarage met 248 plaatsen gebouwd.

Kazerne als basis

Bij de ontwerpwedstrijd was als één van de voorwaarden gesteld dat de brandweerkazerne uit 1922 herkenbaar bleef en niet werd ingepakt door nieuwbouw. In het winnende ontwerp van Zaha Hadid Architects is de uitbreiding er geheel bovenop gesitueerd, waardoor de gevels van de alzijdige brandweerkazerne volop zichtbaar blijven. De Antwerpenaren zijn nogal gehecht aan dit monument omdat het is geïnspireerd op het Hanzehuis uit de zestiende eeuw, dat als handelshuis een belangrijke rol speelde in de glorietijd van de haven. En dat was weer in dezelfde palazzostijl opgetrokken als het stadhuis. Zo is een 21e-eeuwse visie gecombineerd met een 20e-eeuwse interpretatie van een 16e-eeuws gebouw.

Schip met diamanten

Het spectaculaire ontwerp van Zaha Hadid paste goed bij de ambitie van Antwerpen om op deze plaats een gedurfd landmark te realiseren. Hoewel de vormgeving volstrekt uniek is, roept de transformatie associaties op van soortgelijke projecten, zoals de glazen doos van Unilever op de historische fabriekspanden in Rotterdam, de eivormige dakopbouw op museum De Fundatie in Zwolle en de wonderbaarlijke Elbphilharmonie op een pakhuis in Hamburg. Net als bij deze voorbeelden had de tegenstelling tussen oud en nieuw – in dit geval het historische metselwerk en de glazen opbouw – niet groter kunnen zijn. De uitbreiding heeft niet alleen de vorm van een schip maar ook de textuur van diamant, een andere belangrijke pijler van de Antwerpse economie…..

Tekst: Josine Crone

Deze tekst komt uit het State-of-the-Art-artikel over het Havenhuis Antwerpen in Bouwwereld 4/2017, die 28 april verschijnt. 

State of the Art valt onder het Premium deel van de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.