Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Groenmarkt Amsterdam: natuurinclusief en sociaal

Bij nieuwbouwproject Groenmarkt in Amsterdam zijn gezond leven van mens, plant en dier als (ontwerp)uitganspunt genomen. Voor architect Ronald Janssen was het project, bestaande uit twee gebouwen, een buitengewone ervaring. Er zijn sociale huurwoningen en speciale woningen voor ouderen gerealiseerd en er kwam een duinlandschap met zwembad op het dak. Een bijzonder project op een bijzondere plek in de stad.

Aan project Groenmarkt in Amsterdam ging een prijsvraag vooraf die in 2015 gewonnen werd door architecten Ronald Janssen en Bastiaan Jongerius en landschapsarchitect Harro de Jong. Edwin Oostmeijer was projectontwikkelaar. De HBB Groep was verantwoordelijk voor de bouw van de twee gebouwen. Janssen: “Als het gaat om mens, plant en dier kan ik je vertellen dat we bij elk project vanaf het begin samenwerken met een landschapsarchitect die integraal aan het hele ontwerpproces meedoet. Het is dus niet zo dat hij alleen gaat over de plantjes, beestjes en bijtjes. Wij willen een landschapsarchitect die zich overal tegenaan bemoeit. En dat is bij Groenmarkt dus ook gebeurd. Landschap was van meet af aan een van de ontwerpuitgangspunten.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.