Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Grootste drijvende kantoor ter wereld bereikt ligplaats in Rijnhaven

Het grootste drijvende kantoor ter wereld, Floating Office Rotterdam, heeft een enorme stap gezet in de richting van zijn voltooiing. Maandag 31 augustus arriveerde het enorme drijvende bouwwerk van 90 bij 24 meter op zijn ligplaats in de Rijnhaven te Rotterdam, nadat het helemaal vanuit Zaandam, ruim 80 kilometer verderop, daar naartoe was gesleept.

Het Floating Office Rotterdam (FOR), ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company en ontwikkeld door RED Company, is een gebouw voor een nieuw tijdperk. Het is een uitstekend voorbeeld van circulair ontwerp: volledig recyclebaar en te hergebruiken. Daarnaast is het gebouw ‘off-grid’ en CO2-neutraal. Ook als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering, zal het blijven drijven.

Global Center on Adaptation

Het drijvende kantoor zal de waarden weerspiegelen van zijn toekomstige gebruikers: het Global Center on Adaptation. Deze in Rotterdam gevestigde ngo maakt zich hard voor de planning van, investeringen en technologie om klimaatverandering tegen te gaan. Het klimaatbestendige kantoor is daarmee zowel een illustratie van de missie van het GCA als een voorbeeld voor anderen. Met zijn eigen zonne-energiebron en warmtewisselingssysteem op waterbasis is het kantoor volledig zelfvoorzienend.

Lees ook:

Minimale ecologische voetafdruk

Het uit drie verdiepingen bestaande FOR-gebouw is volledig gebouwd van hout om de ecologische voetafdruk te minimaliseren en is toegankelijk via een promenade. Het maakt gebruik van duurzame energie dankzij de 800 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Ook gaat het water uit de Rijnhaven gebruiken voor koeling. Uitkragende balkons rond elke verdieping en een schuin dak zorgen voor passieve zonwering. Het FOR wordt daarnaast ook een plek voor de stad met openbare voorzieningen: een restaurant met een groot buitenterras en een zwembad, dat het havengebied nieuw leven inblaast.

Eerste mijlpaal

Met de komst van de drijvende fundering is de eerste mijlpaal van het project voltooid. Na de vaart over waterwegen door het Nederlandse landschap gaf het Rotterdamse havenbedrijf een nautisch eerbetoon bij de intrede van de Rijnhaven vanaf de Maas – een passend welkom voor dit toekomstbestendige, aantrekkelijke en functionele voorbeeld van duurzame architectuur. Het kantoor wordt de komende maanden verder gebouwd op zijn ligplaats in de Rijnhaven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.