Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Grote betonplaten met antislip-structuur

De multifunctionele accommodatie De Heerd in het Gelderse Heerde biedt onderdak aan verschillende organisaties. Centraal in het ontwerp zijn de betonplaten die als toegang en looplijn dwars door de accommodatie lopen. Een slipveilige uitvoering hiervan alsook van de terrasplaten voor de binnentuin, is gerealiseerd met behulp van NOEplast structuurmatten met antislipstructuur. De matten werden geleverd door NOE-Betonvormgeving.

Grote platen prefabbeton

Het ontwerp begint met het voetpad, dat dwars door het gebouw is doorgetrokken en een openbaar karakter vormt. Het pad is uitgevoerd in grote platen prefabbeton. De belangrijke openbare functie van de multifunctionele accommodatie vereist daarbij dat aandacht wordt gegeven aan de slipveiligheid van de omgeving. Die kon worden bereikt door de betonplaten uit te voeren met een antislip-structuur. Hiertoe werd bij de productie van de betonplaten gebruik gemaakt van NOEplast-matten die door NOE-Betonvormgeving werden geleverd. Het gebruikte beton is waterafstotend gemaakt om vervuiling te voorkomen.

Betonoppervlak met ‘bezemstreek’

Met de matten kon een slipveilige bezemveeg-structuur op de grootformaat platen worden aangebracht. De fijn getekende structuur van het type Sydney geeft het betonoppervlak een ‘bezemstreek’ mee. De antislipfactor van NOEplast Sydney is gecertificeerd overeenkomstig DIN 51130 R12. NOEplast structuurmatten zijn zowel bij prefab als bij betonbekistingen inzetbaar. De robuuste eigenschappen van de matten waarborgen dat deze meer dan honderd keer kunnen worden ingezet.

Horizontale tactiele metselwerk

Het architectonisch ontwerp van De Architecten Werkgroep DAT uit Tilburg met het horizontale tactiele metselwerk en veel glas versterkt de openheid en toegankelijkheid van het gebouw. Boven het grotendeels één laag hoge gebouw zijn hoogteaccenten, waardoor het theater, de gymzaal en de scholen zichtbaar worden voor de buurt. In materialisering is er duidelijk verschil tussen buiten en binnen. Waar aan de binnenkant ‘wit’ leidend is, vormt steen het bepalende element voor de buitenkant. De baksteen is een mix van lichte tinten, die een fris en bijzonder uiterlijk geven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.