Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Heijmans bouwt mee aan 3D-print brug

Heijmans werkt mee aan het 3D-printen van een stalen brug die in het centrum van Amsterdam komt. Het project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis en ervaring bij om de brug te printen. De brug is vormgegeven door ontwerper Joris Laarman.

Geautomatiseerde bouwplaats

De samenwerking is het volgende voorbeeld hoe Heijmans op vernieuwende wijze bouwt aan de contouren van morgen. Innovatie is daarbij essentieel om duurzame en effectieve oplossingen te realiseren. Het MX3D-project is voor Heijmans een logische stap in de ontwikkeling naar een meer geautomatiseerde bouwplaats. Dankzij ICT en robotica ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid.

Duurzaam materiaal

MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print tools en ontwikkelt software, zodat de robots metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Een grote constructie of klein onderdeel, met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. Heijmans zal binnen het project onder anderen verantwoordelijk zijn voor constructie en bouwtechniek.

Eind september 2015 opent in Amsterdam een bezoekerscentrum waar publiek de voortgang van het project kan volgen. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.

Joris Laarman

‘Ik geloof sterk in de toekomst van digitale fabricage en lokale productie; ‘het nieuwe ambacht’. Deze brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk maakt. De symboliek van een brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst te verbinden met de oude stad op een manier die het beste van beide werelden naar boven haalt’, aldus ontwerper Joris Laarman.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.