Het gebouw ‘Helix’ is officieel geopend op de Wageningen Campus. Het onderwijs- en onderzoeksgebouw biedt onderdak aan de diverse leerstoelen van de vakgroep Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) van de universiteit. De helixvorm komt in het gebouwontwerp op verschillende manieren terug.
Viertal atria
Voor Wageningen University & Research Centre is door Wiegerinck architectuur stedenbouw het gebouw ‘Helix’ ontworpen. Het gebouw dankt haar naam aan de DNA-structuur van een eiwit. Deze helixvorm komt in het gebouwontwerp terug middels een viertal atria die om een centrale kern heen draaien. Deze atria vormen ontmoetingsplekken voor de diverse medewerkers en onderzoekers die in het gebouw werken. Het gevolg is een interessant ruimtelijk spel dat uitnodigt tot bewegen en interactie. De compactheid van het gebouw en daarmee ook de korte looplijnen bevorderen verder het onderlinge contact.
Dynamiek van de helixvorm
Ook in de gevel is de dynamiek van de helixvorm terug te vinden. De betonnen gevelelementen zijn afwisselend in een gladde en ruwe variant toegepast, waardoor er een diagonaal ontstaat die om het gebouw heen krult. De atria zijn bovendien ook aan de buitenzijde erg herkenbaar aanwezig door grote glazen gevelopeningen. Deze uitstraling combineert feitelijk innovatiekracht met nuchterheid.
Helix bestaat voor ongeveer 50 procent uit laboratoria en/of specifieke onderzoeksruimten. Hiermee is het één van de meest technologisch hoogstaande gebouwen geworden van de campus. Tevens is het door de toepassing van diverse moderne technieken (WKO, betonkernactivering en LED-verlichting) het meest duurzame gebouw op de campus ontstaan. Daarmee past het ook bij de doelstelling van de Wageningen UR: ‘to explore the potential of nature, to improve the quality of life’.
Afgestemd gebouwontwerp
Om reeds in een vroegtijdig stadium inzicht te krijgen in de diverse technologisch complexe onderdelen van het gebouw heeft Wiegerinck het ontwerp samen met Arup (installatietechniek) en ABT (constructie) volledig in BIM uitgewerkt. Hierdoor is een goed op elkaar afgestemd gebouwontwerp ontstaan waarin de gebruikers zich naar volle tevredenheid kunnen storten op nieuw, vooruitstrevend onderzoek.
Foto’s: Kim Zwarts