Ga naar hoofdinhoud

Hergebruik en nieuwbouw Da Vinci College

Vanaf dit schooljaar heeft het Da Vinci College een nieuw onderkomen aan de Bovendonk in Roosendaal. Ector Hoogstad Architecten ontwierp een licht, ruimtelijk en vooral avontuurlijk gebouw dat aanvoelt en functioneert als een stad in het klein. Eenderde van het complex bestaat uit hergebruikte delen.

De ongeveer duizend leerlingen van de diverse VMBO- en Praktijkschoolopleidingen van het Da Vinci College hebben ieder een thuisbasis in een van de ‘clubhuizen’ die afgewisseld worden met allerlei praktijkruimten en gemeenschappelijke functies. Alles is onderling verbonden door straten en straatjes, pleinen en tuinen, trappen en terrassen. In lijn met de filosofie van de school gaan beschermen en uitdagen van de leerlingen zo hand in hand.

Verschillende geveltypes

De gevarieerde ruimtelijkheid en lichtheid van het interieur correspondeert met de collageachtige verschijningsvorm van het gebouw. Verschillende geveltypes zorgen voor een kleinschalige uitstraling en voor onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwdelen. Hoewel het nauwelijks nog zichtbaar is bestaat ongeveer eenderde van het complex uit hergebruikte delen van de vorige (kantoor-)bebouwing op de locatie, die ‘opgetopt’ en van een nieuwe gevel werd voorzien.

Hoge isolatiewaarden

Behalve hergebruik van bestaande gebouwen is nog een aantal maatregelen getroffen waardoor het nieuwe Da Vinci College met recht zeer duurzaam genoemd mag worden. Zowel in het interieur als in het exterieur zijn uitsluitend hoogwaardige materialen met minimale milieubelasting toegepast. Daarnaast is het gebouw bijzonder compact en hebben de gevels zeer hoge isolatiewaarden. Samen met buitenzonwering, klimaatplafonds en optimale daglichttoetreding vermindert dat de energiebehoefte, terwijl anderzijds gebruik wordt gemaakt van warmte/koudeopslag (WKO), warmtedaken en zonnepanelen. Ook maken de klimaatplafonds van het Da Vinci een Frisse School met een uitzonderlijk hoog comfortniveau.

Omliggende woonomgeving

De aansluiting met de omliggende woonomgeving heeft bijzondere aandacht gekregen. Het groen aangelegde terrein is vrij toegankelijk om zoveel mogelijk omwonenden en passanten aan te moedigen een kijkje te nemen in de etalages van de afdeling Handel & Economie of een bezoek te brengen aan het ‘oefenrestaurant’ van de afdeling Zorg. Uitnodigende royale entrees, trappartijen en zelfs een zonnige ligweide maken de directe omgeving van het gebouw tot een aangename verblijfsplek. De sportfaciliteiten zijn separaat van buitenaf bereikbaar voor verenigingen of evenementen en ook de parkeerplekken worden gewoon met de buurt gedeeld.

Fotografie: Petra Appelhof en Koen Klijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.