Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Hoge luchtdichtheid DC Wehkamp

In de zomer van 2015 wordt het geautomatiseerde distributiecentrum voor Wehkamp.nl in Zwolle opgeleverd en in gebruik genomen. Bouwer Hercuton heeft in opdracht van WDP Nederland het distributiecentrum gebouwd.

BREEAM Excellent

Het distributiecentrum bestaat uit 3 bouwlagen. De begane grond vloer heeft een oppervlakte van ca. 34.000 m2, de 1e verdieping ca. 12.300 m2 en de 2e verdieping 500 m2. Het gebouw krijgt een BREEAM “Excellent” certificering voor duurzaamheid. In het kader van deze BREEAM-certificering heeft Nieman in opdracht van Encon diverse credits onderbouwd. Het betreft de credits HEA10 (temperatuuroverschrijdingsberekening), HEA13 (geluidmetingen) en ENE26 (thermische kwaliteit gebouwschil). Voor deze laatste credit is er een thermografisch onderzoek uitgevoerd en in juni 2015 een luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest uitgevoerd.

Gebouwschil met hoge thermische kwaliteit

Bijzonder aan deze luchtdichtheidsmeting is dat, gezien het volume van het gebouw van ca. 500.000 m3 er een groot aantal ventilatoren benodigd was om het gebouw op ca. 80 Pa onderdruk te brengen. Uiteindelijk zijn 18 Retrotec ventilatoren ingezet die in twee rasters van 9 in de dockshelters zijn gemonteerd. Het gebouw is, met een qv10 waarde van 0,19 dm3/S.m2, 2,5x zo luchtdicht als in BREEAM ontwerpcertificaat was aangehouden. Daarmee is voor Wehkamp een gebouwschil met hoge thermische kwaliteit gerealiseerd. 

Wehkamp.nl wil met dit nieuwe onderkomen zijn ambitie om op de besteldag te leveren waarmaken. Het distributiecentrum krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8000 palletlocaties en 2,5 kilometer aan stellingen voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 miljoen artikelen worden opgeslagen.

Bekijk hier de video van Hercuton over de bouw van het distributiecentrum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.