Ga naar hoofdinhoud

Honderden gestandaardiseerde huurwoningen in regio Eindhoven

huurwoningen
Foto: Heijmans / Woonwenz

De komende vijf jaar zullen er 200 tot 250 gestandaardiseerde sociale huurwoningen gebouwd worden in Noord-Brabant. De plannen zijn het gevolg van de samenwerking tussen dertien woningcorporaties in Zuidoost Brabant en de negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE).

Het doel van de samenwerking en de gestandaardiseerde huurwoning: lagere bouwkosten en een versneld bouwproces. Het gaat om zowel eengezinswoningen als appartementen voor 1 of 2 personen. Hiermee willen de partijen meer betaalbare, duurzame en sociale woningen beschikbaar stellen voor huurders om zo de krapte op de woningmarkt te verminderen. Ontwikkelaars Heijmans (de eengezinswoningen) en BAM Wonen (de appartementen) hebben de opdracht gekregen om deze sociale huurwoningen te realiseren.

Is fabrieksmatige woningbouw de toekomst?

  • Ja, het is de beste manier om duurzaam en circulair te bouwen (49%)
  • Ja, het is de beste manier om het woningtekort op te lossen (39%)
  • Nee, want dan gaat er voorgoed veel vakmanschap verloren (8%)
  • Nee, met traditioneel bouwen kunnen we de problemen en uitdagingen in de bouw ook wel oplossen (4%)
Laden ... Laden ...

De woningen komen te staan in de negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven. In onder andere in Helmond, Geldrop-Mierlo, Veldhoven en Eindhoven zijn de gestandaardiseerde sociale huurwoningen straks te vinden. Het is een voor Nederland unieke pilot.

Krapte op de woningmarkt

De economische ontwikkeling in de regio heeft de laatste jaren voor extra werkgelegenheid en een positief migratiesaldo gezorgd. Terwijl de effecten van de Coronacrisis nog moeilijk te voorspellen zijn, is er op dit moment geen reden om aan te nemen dat deze trend in de komende periode structureel gaat veranderen. Veel mensen willen zich in het SGE vestigen waardoor er een sterke huishoudensgroei is en krapte op de
woningmarkt. Om betaalbaar wonen toegankelijk te houden, staan woningcorporaties voor de opgave om de komende vijf jaar duizenden duurzame, sociale huurwoningen te realiseren. Maar de bouwkosten, beschikbare locaties en procedures vormen op dit moment de grootste belemmerende factor. Met een maximale sociale huurprijs, rente-aflossingen en een jaarlijkse verhuurdersheffing, is er voor veel corporaties beperkte ruimte om te investeren in nieuwbouw. In de pilot Standaard Sociale Huurwoningen gaat dat anders en is het doel juist lagere bouwkosten en een versneld bouwproces.

Keuzemogelijkheden

Om tot de ultieme gestandaardiseerde huurwoning te komen, hebben de corporaties en gemeenten de hulp ingeroepen van verschillende partijen in de regio. Onder meer ontwikkelaars, aannemers en leveranciers zijn gevraagd om met een voorstel te komen. De afgelopen maanden is, onder begeleiding van adviesbureau Brink Groep, een selectie gemaakt. Hierbij is uitgegaan van een gestandaardiseerde woning, waarbij de woningcorporaties nog voldoende keuzemogelijkheden hebben (zoals gevelbekleding en kleur stenen), zonder dat dat ten koste gaat van de prijs. De woningen uit het winnende voorstel kunnen, indien gewenst, tegen een meerprijs NOM (Nul Op de Meter) gebouwd worden.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *