Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Hoogste punt bouw protonenkliniek

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros bouwen in opdracht van een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Delft een nieuwe protonenkliniek. Inmiddels is de hoogte van 12 meter bereikt met de bouw van het drie verdiepingen hoge behandelcentrum voor protonentherapie genaamd Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC).

BIM

Het ontwerp voor de protonenkliniek is van de Jong Gortemaker Algra. Het gehele project is integraal uitgewerkt in BIM: de protonenkliniek bestond al in digitale vorm ver voordat de grondwerkzaamheden op de bouwplaats aanvingen. Er worden hoge eisen gesteld aan de bouw van HollandPTC. Er zijn voortdurend maatvoerders aanwezig op het werk die het storten van het beton controleren en ook de maatvoering van de werktuigbouwkundige installaties opnemen.

12.500 m³ beton

In de bestralingsbunkers van HollandPTC wordt de medische behandelingsapparatuur geplaatst. De bunkers zijn in het werk gestort met een speciale soort beton: het grind is vervangen door kalksteen, waardoor de uithardingstemperatuur van het beton lager blijft. Het patiëntgedeelte van de kliniek is grotendeels opgebouwd uit prefab betonnen elementen. Op sommige plekken zijn de betonnen wanden en vloeren van de kliniek 4 meter dik. In totaal storten de bouwers 12.500 m³ beton.

Roestvrijstaal leidingwerk

Bij de verwerking van de instortvoorzieningen wordt er gewerkt met een zeer kleine tolerantie. De 3,6 kilometer aan leidingen die door de betonnen wanden lopen, zijn geprefabriceerd in de prefabricage-fabriek van Wolter & Dros in Amersfoort en zijn op de bouwplaats met behulp van BIM in frames aangebracht. Deze frames zijn in de bekisting geplaatst, waarna het beton er gefaseerd en gecontroleerd overheen gestort werd. Van de 3,6 kilometer aan leidingen die door het complex lopen, is 600 meter uitgevoerd in roestvrijstaal leidingwerk ten behoeve van klimaatbeheersing en de doorvoer van technische en medische gassen, zoals perslucht en zuurstof.

Vanaf medio 2017 worden er in HollandPTC 600 kankerpatiënten per jaar behandeld.

Foto’s: Stan Hendriks, TerrierCom

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.