Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Hoogste punt energieneutrale woontoren

De bouw van @Home Amstelkwartier heeft het hoogste punt bereikt. De eerste energieneutrale woontoren van Nederland staat in de gelijknamige nieuwe stadswijk aan de Amstel. Hurks bouw levert de 73 meter hoge woontoren eind juni 2017 op.

Bouwonderneming Hurks vierde het hoogste punt @Home Amstelkwartier onder meer samen met initiatiefnemers Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling, belegger Amvest en architect Mecanoo. Vanaf het slaan van de eerste paal werd het casco van de woontoren in iets meer dan een jaar gebouwd. In totaal waren zo’n 25 personen bij de viering aanwezig, die onder meer een kijkje namen in de modelwoning op de vierde verdieping.

Gewilde middensegment

Hurks bouw levert de 73 meter hoge woontoren eind juni 2017 aan Amvest op, waarna de appartementen als huurwoningen in de markt worden gezet. Het grootste deel daarvan in het gewilde middensegment tot circa 900 euro per maand waar op de huidige Amsterdamse woningmarkt veel vraag naar is. De belangstelling voor de compacte twee- en drie kamerappartementen met een balkon of loggia is dan ook groot.

Energieprestatie-coëfficiënt van nul

Het gebouw, dat in de toekomst ‘De Spakler’ zal heten, bestaat uit 160 appartementen van 50 – 75 m2 GO met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. @Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn zowel op het dak als op een deel van de gevels panelen in het gevelontwerp geïntegreerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming en heeft de woontoren een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen.

Prefab betonelementen

@Home Amstelkwartier is een gezamenlijke ontwikkeling van Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. Het ontwerp is van Mecanoo uit Delft. Op 13 april 2016 plaatste oud-minister en huidig Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen een ‘eerste’ gevelelement van Nederlands eerste energieneutrale woontoren. De woontoren wordt opgebouwd uit prefab betonelementen, waarbij de gevels geheel afgewerkt en beglaasd op de bouwplaats worden geleverd en gemonteerd. Hierdoor bedraagt de bouwtijd slechts 19 maanden en blijft de overlast voor omwonenden beperkt.

Amstelkwartier

Het Amstelkwartier wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy café’s, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.