Ga naar hoofdinhoud

Hoogtepunt aantal nieuwbouwwoningen in 2019

nieuwbouwwoningen

Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in tien jaar niet zo hoog geweest. In 2019 kwamen er bijna 71.000 nieuwe woningen bij. Hierdoor groeide het totale aantal woningen met 0,9 procent. Dit meldt het CBS.

2009 was het hoogtepunt qua nieuwbouw van deze eeuw (bijna 88.000 woningen). Daarna kelderde het aantal flink, tot het dieptepunt in 2014 (45.000 woningen). Sindsdien neemt het aantal nieuwbouwwoningen jaarlijks gestaag toe. Ook in 2019 werd er weer meer gebouwd dan het jaar ervoor.

Bron: CBS

Aantal woningen

In Nederland staan nu bijna 7,9 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 77.000 meer dan vorig jaar. Deze stijging komt niet alleen door nieuwbouw, maar ook door transformatie van bestaande gebouwen. Zo kwamen er in 2018 ongeveer 13.000 woningen bij door transformatie.

De groei is relatief het hoogste in Flevoland, waar 1,6 procent meer nieuwbouwwoningen bij kwamen. Ook in Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel was de groei hoger dan het gemiddelde. Naar verhouding wordt er in Limburg de minste nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Verwachte daling nieuwbouwwoningen

Het is maar zeer de vraag of de stijgende lijn in 2020 doorgezet gaat worden. Nog voor de stikstof- en PFAS-crisis voorspelde NEPROM en Buildsight een daling van het aantal nieuwbouwwoningen wegens een gebrek aan bouwlocaties. Het aantal vergunningsaanvragen liep begin 2019 al terug en de onduidelijk rondom stikstof en PFAS versterkte die terugloop in de tweede helft van 2019.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *