Ga naar hoofdinhoud

Hotel in vorm reclamezuil

reclamezuil, nhow, hotel, duurzaam
Foto: Daniël van Capelleveen

Na het storten van vele kubieke meters beton en het plaatsen van een eindeloos aantal ramen opent binnenkort het nhow Amsterdam RAI hotel zijn deuren voor bezoekers. Op 2 januari 2020 heeft Pleijsier Bouw het hotel officieel opgeleverd. Met zijn 650 kamers op 24 verdiepingen heeft de bouwer, in opdracht van de ontwikkelaars COD en Being, het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux neergezet.

Het bijzondere gebouw is ontworpen door OMA (Office for Metropolitan Architecture). Het ontwerp is gebaseerd op het Signaal, de reclamezuil met zijn bijzondere stapeling van driehoekige elementen die sinds de opening van de Europahal in 1961 voor het complex staat. 

In oktober 2016 werden de eerste palen geslagen van het hotel. Anderhalve meter vanaf de Noord-Zuidlijn verrees vervolgens het 91 meter hoge gebouw met een oppervlakte van 40.000 m2, inclusief parkeergarage. Technische uitdagingen waren de nabijheid van de Noord-Zuidlijn, het laten blijven functioneren van RAI Amsterdam en het openbaar vervoer en de hybride constructie bestaande uit staal en betonskelet. In het hotel bevindt zich 700 mmeeting- en conferentieruimte. Het hotel beschikt verder over 650 kamers, een openbaar toegankelijk restaurant op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad, een parkeergarage met 200 parkeerplaatsen, een skybar, een ruimte voor ontbijt, lunch en diner.  Ook zijn er meeting- en event-services en is er op de begane grond een horeca-unit. 

Duurzaam

Duurzaamheid was vanaf de start van het ontwerptraject een belangrijk aspect. Deze werd dan ook beoordeeld met onder andere de BREEAM-certificering Excellent en ook werd de Bewuste Bouwers Zuidas Award toegekend. Dit betekent dat Pleijsier Bouw zich uitmuntend hield aan de gedragscode van Bewuste Bouwers en op een omgevingsbewuste, veilige en duurzame wijze werkte. 

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2020 de eerste zakenreizigers, toeristen én Amsterdammers kunnen gaan genieten van dit nieuwe iconische hotel.

Binnenkort meer over dit project in de vernieuwde Bouwwereld.

Foto’s: Egbert de Boer, Daniël van Capelleveen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *