Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Houtconstructie voor ambulancepost

Voor de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) ontwierp Architectenforum een ambulancepost die bijna energieneutraal is dankzij een uitstekend geïsoleerde schil. Het gebouw met houten gevels en gebogen dak biedt plaats aan zes ambulances.

Het gebouw ligt aan de rand van Zeist tegen de bosrand. De ambulancepost heeft geen publieke functie, er komen geen patiënten in dit gebouw. De gevels langs de weg naar het ziekenhuis en langs het bos zijn gesloten gehouden. Deze begroeide gevels hellen op uit het landschap en lopen over in het gebogen sedumdak. Rond het gebouw is een ruige bostuin aangelegd.

Houtconstructie

Voor het skelet van de ambulancepost is gekozen voor een houtconstructie. Ook de gevels, de gevelbekleding en de kozijnen zijn in hout uitgevoerd. Het gebouw is bijna energieneutraal dankzij een uitstekend geïsoleerde schil. Verwarmen en koelen gebeurt door een all-electricinstallatie met een warmtepomp en een zonneboiler.

Gebogen vorm van dak

De gebogen vorm van het dak is overal in het interieur voelbaar. De houten spanten zijn overal in het zicht gehouden. Ter plaatse van de opengesneden hoek opent het gebouw zicht richting het bos, middels een 4 meter hoge houten pui.

Dak uitgevoerd in stalen trapeziumplaat

De draagconstructie bestaat uit een skelet van gelamineerde houten kolommen en spanten. Deze zijn als bouwpakket aangevoerd en in een dag gemonteerd op de bouwplaats. Het dak is uitgevoerd in een stalen trapeziumplaat, ideaal voor dit gebouw omdat deze overspant in de lengterichting en buigbaar is in de andere richting.

Bouwstaalmatten

De gebouwschil bestaat uit stalen dakplaten en HSB gevelelementen. De gevels zijn bijna volledig bekleed met gemodificeerd hout. De gebogen dakranden zijn rondom bekleed met verticale stroken van 200mm breed. De gevels met hetzelfde hout in wisselende breedtes. De buitenkozijnen zijn gemaakt van accoya. Dit hout kan dankzij de uitstekende duurzaamheid blank afgewerkt worden.  De gevelschermen op de hellende gevels bestaan uit bouwstaalmatten op gebogen kokerprofielen van 20x20mm. Deze zijn begroeid met hedera en clematis.

De ambulancepost in Zeist is het vierde gebouw dat door het Architectenforum is ontworpen voor de RAVU.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.