Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Houten constructie op stalen kolommen

De constructie van de uitbreiding van het Nordwin college in Sneek is volledig in hout uitgevoerd. In plaats van traditionele betonnen vloerelementen en stalen dakplaten is gekozen voor houten Kerto-LVL elementen. Deze elementen kunnen dankzij de constructieve verlijming tot maar liefst 20 meter overspannen. De benodigde 7 tot 8 meter overspanning bij het project was dan ook geen probleem.

De uitbreiding, met een afmeting van 19 x 34 meter, staat op een stalen tafelconstructie die grotendeels over het bestaande gebouwdeel heen is geplaatst. De stalen tafel is in basis opgebouwd uit stalen HEM1000 liggers. De liggers zijn op stalen kolommen, bestaande uit buisprofielen Ø324, gemonteerd. Het geheel is gefundeerd met stalen buispalen op een relatief dunne zandlaag op 8 meter diepte.

Massieve, solide houten vloer

Qua comfort wilde architect Achterbosch Zantman niet terug gaan naar de jaren 30; hij wilde een solide vloer met een massief, anno 2017, belevingsgevoel. De trillingseis voor de vloeren werd daarom gesteld op 10 Hz (bouwbesluit is 8 Hz). De vloer is opgebouwd uit PEFC-gecertificeerd Kerto fineerhout; Ribben van Kerto-S, alle fineren in één en dezelfde richting; en een boven- en onderplaat van Kerto-Q (20% dwarsfineren). Doordat deze onderling constructief verlijmd zijn met elkaar ontstaat er een samenwerkend geheel waardoor er, naast een stijf element, ook schijfwerking gerealiseerd word.

Brandwerendheid van 90 minuten

De brandwerendheidseis van de verdieping was 90 minuten. Deze wordt behaald met de combinatie van de 61 mm dikke houten onderplaat. De ribben hebben een afmeting van 45×360 mm h.o.h. 600 mm, de bovenplaat is een Kerto-Q plaat van 31 mm. De verdiepingvloer is uitgevoerd als een box-element.

Dak en gevel

Het dakelement is een Kerto ripa T-element met een bovenplaat van 25 mm en ribben van 45×300 mm h.o.h. 600 mm. Verder is de gangzone van het dak met een overspanning van 2900 mm met een enkele plaat overspannen van 61 mm zonder ribben.

De gevels zijn opgetrokken uit traditioneel HSB, vuren stijl en regelwerk van 38×235 mm, deels twee- of enkelzijdig bekleed met 12 mm OSB en 15 mm Fermacell. De dragende binnenwanden bestaan uit 38×140 vuren stijl en regelwerk ook bekleed met OSB/Fermacell.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Nordwin College, Sneek
Ontwerp: Achterbosch Zantman Architecten
Hoofdconstructeur: Ingenieursbureau Jansen Wesselink
Coördinerend constructeur: Ingenieursbureau Boorsma
Aannemer: Friso Bouwgroep
Kerto Elementen: De Groot Vroomshoop
Kerto producent: Metsä Wood

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.