Fort de Roovere in Bergen op Zoom heeft een nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren. Het ontwerp voor de Pompejus toren is van RO&AD architecten. De markante vorm van de toren kwam tot stand door de punten van het fort denkbeeldig omhoog te klappen. De toren is voor het grootste deel gemaakt met Accoya.
Weer zicht door uitkijktoren
Fort de Roovere maakt deel uit van de West-Brabantse waterlinie. Voorheen was er vanuit het fort een goed zicht op Bergen op Zoom. De laatste jaren werd dit zicht weggenomen door de hoge bomen. Deze nieuwe houten uitkijktoren zorgt er voor dat er weer zicht is op 25 meter hoogte.
Driehoekige staalconstructie
De hoofdconstructie bestaat uit stalen driehoeken. Deze constructie is nagenoeg onzichtbaar doordat accoyaplaten zijn gemonteerd op de snijvlakken van het staal. Hierdoor ontstaat het wiskundig patroon Voronoi. Het herkenbare patroon komt in de natuur voor op de nek van giraffes en schilden van schildpadden. Om het patroon tot stand te laten komen is een ongebruikelijke productiemethode toegepast. Alle elementen hebben een andere afmeting, waardoor het maken van een platte tekening te ingewikkeld bleek. Daarom zijn zaagmachines aangestuurd door middel van een 3D model uit de computer.
Trap van accoyahout
Onderin de toren is een expositieruimte en een openluchttheater, met een tribune. De tribune dient tevens als het begin van de trap naar boven. De trap heeft 129 treden. In totaal is er 100 m3 accoyahout toegepast.
Duurzaamheidsklasse 1
RO&AD architecten heeft meerdere elementen in de Brabantse waterlinie ontworpen en gemaakt, zoals de Mozesbrug en Ravelijnbrug. Ad Kil, mede-eigenaar van RO&AD: “Alle elementen op de waterlinie hebben wij gemaakt van Accoya. We kiezen hier steeds voor omdat we groot fan zijn van het hout. Het snelgroeiende houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 1 en het is zonder problemen buiten toe te passen.
In Bouwwereld #3 verschijnt een uitgebreid artikel over dit bouwproject.
Fotografie: RO & AD architecten, Katja Effting