Ga naar hoofdinhoud

Houten vloer tussen stalen liggers

nieuwbouw van het Stayokay hostel in Bergen op Zoom

Bij de nieuwbouw van het Stayokay hostel in Bergen op Zoom is een speciale constructiewijze toegepast met houten Kerto-Ripa vloeren. De crux voor deze plaatoplegging zit in het feit dat de hoogwaardige Kerto-S ribben constructief verlijmd worden met de Kerto-Q bovenplaat.

Architecten Sander van Schaik en Maarten Polkamp van Personal Architecture uit Rotterdam wilden middels hoge plafonds, ruimte creëren. Ook moesten de vloeren van binnen naar buiten doorlopen. Constructeur IMd stelde voor om de houten kanaalplaten van Metsä toe te passen voor de circa 5 meter die de vloeren moeten overspannen. Hierdoor vallen de balken tussen de staalconstructie wat een forse hoogtewinst oplevert.

Minder gevelbekleding

Bij deze constructiewijze vallen de vloerbalken tussen de stalen ringbalk. Naast een hoogtebesparing van circa 36cm, zorgt deze constructiewijze er ook voor dat er minder m² gevelbekleding toegepast hoeft te worden. De hoogwaardige Kerto-S ribben worden constructief verlijmd met de Kerto-Q bovenplaat. Dit levert een zodanig sterk geheel op dat er ook de schijfwerking uitgehaald kan worden. De architect kon door de stijve opbouw een hoog comfort garanderen aan de gebruikers van het pand. De totale hoogte van de vloerconstructie is circa 390mm, tevens is hier het dak ook opgebouwd met de Finse houten kanaalplaat.

De nieuwbouw is een multifunctioneel gebouw waarin het hostel, ‘het Klimbos’ en het natuur-, milieu- en educatiecentrum naadloos in elkaar overgaan. Het gebouw dankt haar compactheid aan een ver doorgevoerd dubbel en meervoudig ruimtegebruik waarbij functies worden gedeeld en gebruik wordt gemaakt van elkaars voorzieningen. Resultaat is lagere bouw- en exploitatiekosten enerzijds, en een sterke synergie tussen functies en doelgroepen anderzijds.

Kelder hergebruikt

Door de verdieping te verschuiven ten opzichte van de begane grond ontstaat een heldere en expressieve hoofdvorm die tegelijkertijd uiterst functioneel is; op de begane grond ontstaan beschutte terrassen en op de verdieping een beloopbaar heide dak. De overstekken vergroten de transparantie van de verdiepingshoge puien en voorkomen dat het gebouw te veel opwarmt.

De bestaande kelder is hergebruikt door een deel van de nieuwbouw hierop te laten afdragen. De kelder is daarom qua gebruik geïntegreerd in de nieuwbouw door er onder andere de installaties in te plaatsen.

Foto’s : Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Houten vloer tussen stalen liggers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.